söndag 21 november 2010

Nato och Ryssland gör "reset"

Det ska bli intressant att läsa de svenska ledarsidornas bedömningar av den nya samarbetslinje med Ryssland som Nato nu försöker sig på i syfte att få till mer påtagligt ryskt stöd för ISAF.

I mars 2009 kungjorde USA och Ryssland ett "reset" i relationerna, efter en del språkliga pinsamheter:Detta hindrade dock inte vare sig Ryssland eller USA att därefter flytta fram sina respektive positioner i Arktis, Vitryssland, Östersjön, Polen och senast i Baltikum. Det har även efter denna famösa "reset" inträffat mer eller mindre allvarliga militära incidenter länderna emellan i exempelvis Barents hav och i Östersjön.

När nu Obama även genom Nato kör en slags "reset" finns det väl därför goda skäl att ha låga förväntningar. Detta kommer till uttryck i brittiska Telegraph.

Samma tidning liksom Voice of America rapporterar nu om rätt desperata böner från Obama och Clinton gentemot USA:s republikaner, som hotar att omintetgöra det STORA kärnvapenavtalet med Ryssland.

P.S. 22/11: Bloggen "Sverige och Världen" om samma ämne.

1 kommentar:

brezjnev sa...

Jaha, jag ser inget större värde i de fraser som NATO och Obama-administration kör ut. Obama har ett svårt halvtidsläge, och frågan är om han blir omvald 2012. I Ryssland är det också presidentval 2012. Läget är öppet.

Sen kan man fundera vad Ryssland ska gör med sina överlägsna anti-missilsystem som S-300, S-400 och S-500. Det ryssarna ogillar är ett radarsystem som kan "grilla duvor" långt in i Ryssland. Det faktumet kvarstår.

Och ska man nu stoppa iranska missiler, så är Ryssland mer rätt än NATO. Men vad händer om Iran utvecklar kryssningsmissiler eller fartygs-/ubåts-baserade system.

Dessutom, Iran stödjer Hizbollah och andra ljusskygga element så en missilsköld kan bli som den franska Maginot-linjen dvs ett djupt hål i plånboken hos många skattebetalare.