fredag 16 juli 2010

Danskar likviderade talibaner?

En av de mest omdebatterade scenerna i dokumentärfilmen "Armadillo" är den i vilken en av de danska soldaterna själv använder ordet "likvidering" när han beskriver vad han varit med om. Men var det en likvidering? Filmens regissör anser inte det.

När ska en soldat under en strid sluta skjuta på fiendesoldater? Alltså fiender som inte visar vit flagg eller gjort något motsvarande? Svaret är mer komplicerat än vad man först kan tro.

Till saken hör att all världens soldater, inklusive svenska värnpliktiga i det gamla invasionsförsvaret, fått lära sig minnesregler som "Du måste vilja nedgöra fienden. Underskatta inte fienden" och "Utnyttja snabbt och hänsynslöst varje tillfälle som fienden ger, men låt dig själv inte bli överraskad." Dessa minnesregler står att läsa i den svenske soldatens grundläggande instruktionsbok för strid: Soldaten i fält (SoldF).

Med andra ord ska man som exemplarisk soldat inte bara kasta ner en handgranat i en skyttegrav, man ska följa upp handgranaten med eld från automatkarbinen. Krigshistorien är full av redan träffade som utför en sista stridshandling.

I det här fallet kan det verka solklart att ett övergrepp dock har skett, eftersom en av soldaterna själv yttrar ordet "likvidering". Emellertid bestrider dokumentärfilmens regissör, Janus Metz, att han skulle ha dokumenterat en likvidering. Soldaten ifråga har alltså snarast använt ordet i syfte att verka tuff/cool, hur konstigt det än kan låta.

Regissören Janus Metz berättade för danska filmmagasinet Ekko att han själv ville ta bort soldatens påstående om likvidering, men att det blev omöjligt efter att det blivit känt att ordet fanns med i hans intervjumaterial. Det hade då verkat misstänkt/fegt att ta bort ordet.

Danska försvaret ser dock allvarligt på att ordet har yttrats och har därför inlett en officiell undersökning av händelsen, som framgår av en mängd danska artiklar.

I övrigt tycker jag att den här artikeln är en av de mest läsvärda om hur man kan se på filmen.

Jag hoppas själv få se hela "Armadillo" inom kort liksom en helt ny amerikansk dokumentärfilm om den bland amerikaner mest ökända dalen i Afghanistan, Korengaldalen. Filmen ifråga heter "Restrepo" och verkar ha en mängd likheter med "Armadillo" förutom att bägge filmtitlarna är hämtade från de skildrade militärbasernas namn. Här följer en tidig trailer för "Restrepo" som jag tycker är lite intressantare än den senaste, alltså den trailer som finns på filmens officiella hemsida.Om Restrepo-storyn verkar extra bekant beror det kanske på att du redan läst eller känner till Sebastian Jungers bok War. Junger är även en av "Restrepos" två regissörer. Jag har inte hunnit läsa Jungers bok än, men tänker göra det. F.ö. är Jungers egen hemsida en av de mest ambitiösa författarhemsidor jag sett. Mina två bloggar framstår i jämförelse som rena rama stenåldern...

Inga kommentarer: