måndag 17 maj 2010

Rysk shoppingoffensiv bara bra?

Det verkar som om "något stort" är på G med rysk utrikes- och säkerhetspolitik. Hur kommer det att påverka säkerhetspolitiken i Östersjön och Arktis?

Det började för några dagar sen med en läcka (kanske avsiktlig) från Rysslands UD till den ryska versionen av Newsweek. I den engelskspråkiga Moscow Times kan man läsa rätt utförligt om detta första skede .

Så här karaktäriserar Rysslands Röst, dvs ryska UD, det inträffade.

Både i baltstaterna och i Nordnorge finns hoppfulla analyser.

Så, är vi på väg bort från konfrontation och på väg in i en ny period av mer samarbete mellan Ryssland, EU och USA? Det förefaller så och ur arktisk synvinkel kan man notera att Ryssland verkar ha ställt in fällningen av fallskärmstrupper över nordpolen. Den skulle ha skett i april och när den nu inte heller genomförts i samband med Segerdagen så får man väl anta att den ställts in rejält. Minnesgoda bloggläsare minns att Kanadas regering hotade med någon sorts motåtgärd och det gick så långt att man under april faktiskt genomförde den första kanadensisk-danska militärövningen i Arktis.

Frågan man nu kan ställa sig är väl om ovan kommer att inverka på den militära upprustning i Arktis som redan inletts. Vill man stoppa denna process, kan man stoppa den?

1 kommentar:

STAGECOACH sa...

Tack för informationen Lars, som vanligt lite matnyttigt som jag inte sett tidigare.

Det skulle vara intressant med en utförligare inblick i ryssarnas syn på baltstaterna - militärt och strategiskt, på kort och lång sikt. Hur ser diskussionen ut (om det ens finns någon) på den ryska sidan av Östersjön? Har du några exempel på länkar eller vågar du ge dig på en lägesrapport själv?