fredag 21 maj 2010

ISAF-svenskarna i strid

I det nya numret av Krigens Historia (nr. 5/2010) försöker jag ge en detaljerad och saklig bild av den första rörliga ISAF-striden* med svenskt deltagande.

Jag tyckte inte det fanns så mycket att tillägga till det som redan sagts och skrivits om det angrepp som utfördes mot ISAF-förläggningen i Maimana i februari 2006. Den första rörliga striden med svenskt deltagande, striden om Boka den 12 september 2006, tycker jag däremot flera gånger har skildrats på ett tveksamt sätt, särskilt i svensk TV - som väl tyvärr har störst effekt (i alla fall på kort sikt).

Med hjälp av en skildring av Boka-striden nedskriven av deltagaren Joakim Kindahl kort efter händelsen, lägger jag nu fram en bild som jag tror är mer korrekt. Någon absolut sanning är det dock givetvis inte, eftersom strid ö.h.t. till sin natur är svårt att skildra. Förhoppningsvis kan man lägga fram några korrekta fragment av vad som hände.

Nåväl, artikelns inledande stycken + en del bilder finns nu att läsa på Krigens Historias hemsida.

En sak som inte fick plats i artikeln (ibland är det ont om utrymme) var ett stycke om den förste svenske militären i Afghanistan i svensk uniform (svensk FN-uniform): överste Bo Pellnäs. Året var 1988 och Pellnäs chef för Norrbottens regemente när han fick bege sig till det då ännu av Sovjetunionen ockuperade landet. Idag är Pellnäs - om någon skulle ha missat det - en av Sveriges mest aktiva försvarsdebattörer.

* ISAF = International Security Assistance Force, den av FN etablerade och av Nato ledda styrka som stöder Afghanistans regeringsstyrkor.

1 kommentar:

Lev B sa...

Våren 1989 avhöll nuv öv Jan Mörtberg ett föredrag om sin tid som observatör i AFG under SSSR återtåg. Några minnesplockk;
- mkt bra planlägging av ryssarna. God ording och skerställt eld områden för art och hkp.
- Addidas träningsskor mkt populärt bland SPETZNAS förbanden (exlusiva och dyra)
- en låda vodka före lunch med löfte om mer är gästvänlighet.

/Lev B