måndag 24 maj 2010

Bergskrigföring och USA-baserna i Sverige

Det är inte ofta bergskrigföring berörs i böcker på svenska. Nu slumpar det sig så att två böcker om krig i bergsmiljö kommer ut samtidigt. Den ena skriven av en sovjetisk elitsoldat och den andra av en norsk elitsoldats barnbarn. Jag rekommenderar varmt bägge.

Jag berättar utförligt om boken Sovjet invaderar Afghanistan i den här artikeln i senaste Pennan & Svärdet. Det finns ett starkt skäl för dig som redan har den fysiska versionen av den tidningen att ändå gå till hemsidan ovan: på hemsidan finns en videointervju med den f.d. sovjetiske elitsoldat som skrivit boken, Zigmas Stankus.

Översättaren av boken är värd att särskilt uppmärksammas: Jonas Öhman, som själv var fallskärmsjägare under Sovjets afghanistankrig, men en svensk sådan.

Nu byter vi ämne, fast inte helt. Det handlar fortfarande om bergskrigföring och elitsoldater...Norrman i amerikansk militäranorak i Sverige.Som ovan.

Den andra nya boken jag här vill uppmärksamma är Operation Sepals av Roger Albrigtsen, som handlar om hur USA fick etablera en kedja av militärbaser på svensk mark och använde dem för mycket mer än spaningsuppdrag. Från Sepals-baserna i de svenska fjällen (Norr- och Västerbotten) utgick norska jägarpatruller i amerikansk uniform och med amerikanska automatvapen. Man utförde regelrätta angrepp mot tyska mål i Nordnorge.

Genom att personalen på baserna var organiserade och utrustade huvudsakligen av OSS, föregångaren till CIA, och från svensk sida bistods av den hemligaste delen av den militära underrättelsetjänsten, C-byrån, var det hela dock extremt känsligt ur svensk synvinkel. En senare svensk ÖB var också involverad: Stig Synnergren. Först 1995 (!) kom det ut en bok på svenska som tog upp Sepals: Flygoperation Balchen av Jan Waernberg - som i princip bemöttes med tystnad. Fyra år senare kunde jag berätta lite mer i min egen bok Slaget om Nordkalotten, som visserligen fick stor uppmärksamhet i landsortspress men aldrig recenserades eller debatterades i rikspressen.

Först nu kommer en bok på svenska som helt fokuserar på Sepals, alltså Operation Sepals. Den som vill veta mer om boken/ämnet kan gå in på författaren Roger Albrigtsens hemsida.

Här ovan publicerar jag med Albrigtsens tillstånd en bild ur boken som visar hans morfar, som tjänstgjorde vid en av Sepals-baserna. Intill finns en bild som inte finns i boken, tagen av mig härom veckan. Jag tycker den visar att Roger är tämligen lik sin morfar, Magne Lindgren. Bägge bär speciella amerikanska anoraks med äkta vargskinn runt ansiktet. Tyget är vändbart så att en sida är vit och den andra grön.

Vem är då vem? Gissa på.

Är du inte med i Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek (SMB) men vill ha ovan nämnda böcker så är det dags att gå med. Man kan ju anmäla sig via webben men jag befarar att du då inte hinner få månadens erbjudanden. Så ring istället medlemsservice och anmäl dig som ny medlem och tala om vilka böcker du önskar.

1 kommentar:

Lae sa...

Ett par tips på gammal skåpmat på min blogg som berör det du skriver om -

http://lae.blogg.se/2007/november/going-my-way.html

http://lae.blogg.se/category/arado.html