måndag 10 maj 2010

Den kompletta Segerdagen HÄR!

På den här sidan kan du uppleva hela Segerdagsparaden i Moskva, alltså alla de 83 minuter som den officiella paraden varade. Utan undertext men sådan är inte nödvändig för att ha utbyte av paraden.

Den näst främsta fanan är sovjetisk, men inte vilken sovjetisk som helst. Det ska vara den som fördes upp på taket av tyska Reichstag, riksdagshuset 1945. Alltså den fana som förevigades av krigsfotografen Jevgenij Chaldej. Den finns normalt att beskåda i den allra finaste hallen i det mycket sevärda Rysslands Väpnade Styrkors Centralmuseum i Moskva. I samma sal förvaras f.ö. de tyska fanor som kastades ned på marken vid Lenin-mausoléet som del av den första Segerparaden.

Som redan påpekades i SVT-Rapports sammanfattning av paraden var det en hel del i paraden som inte hade koppling till besegrandet av Nazityskland, som uppvisningen av kärnvapenbärande pansarfordon.

3 kommentarer:

Anonym sa...

dom har tydligen lärt sig marschera av tyskarna kallas det inte prussisk marsch. den tsarryska armen använde ej denna marschstil.

Lars Gyllenhaal sa...

Jag kan för lite om tsarrysk marschstil - hur var den??

Anonym sa...

ursäkta jag glömde att säga att alla som kritiserar ryssland stämplas som facister det är oroande att demokrati är lika med facism.