tisdag 31 juli 2012

Död och sex

Bloggaren och författaren Lars Wilderäng intervjuad om energi av Utrikespolitiska studentföreningen vid Linköpings universitet.

"Redo för undergången" är temat för det senaste numret av läsmagasinet Filter. Bloggaren Lars Wilderäng figurerar i artikeln "Den stora oron" och min norrbottniske kollega Mikael Niemi berättar om "Sveriges första katastrofroman".

Idag läste jag alltså augustinumret av det behändiga magasinet (nästan i fickformat) Filter, som ibland kommer in på ämnen med koppling till denna blogg. I artikeln "Den stora oron" skildrar Erik Almqvist inte bara på ett kul (trots allt!) och spännande sätt den nya vågen av svenskar med brinnande intresse för att klara av en större samhällskollaps, utan han kommer även in på en underliggande orsak till många konflikter och krig: energi. Detta gör Almqvist genom att på ett väldigt pedagogiskt sätt sammanfatta David Jonstads Kollaps - livet vid civilisationens slut. Almqvist låter Jonstad och hans sympatisörer få största utrymmet men tar i slutet även upp kritiken mot Jonstad.

Det var i sig en tankeställare att i artikeln få läsa om bloggaren och thrillerförfattaren Lars Wilderäng, mer känd kort och gott som Cornucopia efter sin blogg som ibland handlar om säkerhetspolitik. Det som slog mig var att jag aldrig tidigare har sett Wilderäng omnämnd i en papperstidning trots att han driver Sveriges mest lästa finansblogg. Visst, han har säkerligen förekommit i någon tryckt artikel tidigare, men han har knappast fått en promille av bloggaren "Blondinbellas" mediatid (av en märklig slump råkade jag idag gå förbi nämnda dam). Någon sorts trendbrott nu alltså?

Död och sex då? Ja, det är ju, som Mikael Niemi påpekar, ämnet för alla romaner. Niemis katastrofanalys får avrunda: "Det normala är att grejer går åt skogen".

tisdag 24 juli 2012

Hårdrocksattack mot Iran verkar verklig

Låten "Thunderstruck" med AC/DC används nu tydligen inte bara i militära musikvideos utan även i skarpa cyberoperationer.

Av allt att döma har en iransk forskare verkligen meddelat att Irans nukleära anläggningar genom en cyberattack har tvingats spela hårdrockslåten "Thunderstruck", framförd av AC/DC.

Passar på att påminna om den nya svenska boken om cyberkrig, Internets mörka sidor, som återfinns i senaste Pennan & Svärdet. Vad säger du nu, Roland Heickerö? Är detta en verklig cyberattack eller en extremt sofistikerad PR-kampanj av AC/DC via en anställd inom Irans atomprogram? Eller något annat?

"Vi behöver en annan takt"

Av gårdagens ryska TV-reportage med Medvedev framgick även att Iskander-M ges särskild prioritet.

Leveranserna till Rysslands väpnade styrkor går för långsamt, är det tydliga budskapet från Kreml till landets vapentillverkare.

- Vi behöver en annan takt i återupprustningen, yttrade den ryske statsministern igår. För övrigt har svenska medier, till skillnad från exempelvis norska, ännu inte tagit upp förra veckans besked om en 26-procentig ökning av Rysslands militärbudget under nästa år.

måndag 23 juli 2012

"Klarar vi ett väpnat angrepp?"

I senaste numret av Vårt försvar (2/2012) finns två artiklar som synar väldigt grundläggande förmågor för en försvarsmakt, i detta fall Sveriges.

I artikeln "Klarar vi ett väpnat angrepp?" skriver Stefan Ring, generalsekreterare för Allmänna försvarsföreningen (AFF) att:

"Det finns en tydlig tendens att dagens säkerhetsskapande planering har en alltför kort planeringshorisont. Fokus ligger på att hantera de utmaningar som just nu föreligger, medan oväntade händelser i en osäker framtid i hög grad negligeras."

I slutet skriver han vidare:

"Det finns ett gammalt talesätt, att om man inte ser någon lösning, väljer man att bortse från att det finns ett problem. Detta är ett högst mänskligt beteende som är lätt att fatta sympati för. Ändå är det inte acceptabelt för en stat att ignorera de framtida utmaningar som kan inträffa om den nuvarande gynnsamma säkerhetssituationen skulle förändras."

I artikeln "Operationerna i Libyen" tecknar kommendör Lars Wedin en mycket nyanserad och på flera sätt ny bild av insatserna i (över) Libyen men kommer även in på hur logistiken överhuvudtaget ska fungera inom Försvarsmakten inom en nära framtid. Han skriver:

"Logistikfunktionen är av avgörande betydelse i moderna krig. Hur Sverige skall klara denna efter det att den gjorts civil och inordnats i FMV är i alla fall för författaren oklart."

Det är nog fler än kommendör Wedin som undrar, eller?

Ödesdigra beslut

Gårdagens datum är ett av de mörkaste i Norge och uppmärksammades av naturliga skäl stort även i Sverige. Men en aspekt togs faktiskt inte upp i svenska medier.

Som Wiseman och undertecknad tidigare har skrivit så hade det mest gripbara antiterroristförbandet HV-016 nyligen lagts ner då Breivik utförde sin sprängning och sitt massmord. På den ännu inte nedlagda hemsidan för HV-016 kan man följa hur Norges parlament nu verkar för någon sorts återupprättelse av förbandet, eller åtminstone av dess grundkoncept, och därmed en kullkastning av nedläggningsbeslutet 2010.

Apropå ödesdigra beslut är det idag exakt 70 år sedan Hitlers Stalingraddirektiv. Tack för påminnelsen, tidningen Kvällsstunden. Inga andra svenska tidningar verkar minnas detta beslut, som nog får räknas som ett av de mest ödesdigra i krigshistorien.

lördag 21 juli 2012

Ökenförfattare i Arktis

Undertecknad i ett av tyska arméns ännu rätt intakta stenhus nära Treriksröset. Vem känner igen huset från mina böcker - vilken bok?

Har just bloggat på min personliga blogg om sommarens expedition i tyska bergsjägares och ubåtars spår. Som oväntad bonus fick vi bo på general Montgomerys hotell. Rätt passande för mig och Karl-Gunnar som snart är helt klara med Spökpatrullen, om Montgomerys främsta spejare.

fredag 20 juli 2012

Besök i Hitlers största förråd i Luleå

Ett av de tidigare hemliga dokument ur Säkerhetspolisens arkiv som "Tyskar och allierade i Sverige" bygger på. Dokumentet är ej tidigare publicerat.

Nu kan du med datorns hjälp kliva in i Wehrmachts största förråd i Sverige 1940-43. De står nämligen kvar i Karlshäll utanför Luleå. De är normalt stängda men öppnades för Sveriges Radio och mig härom dagen.

Du kan lyssna på hela reportaget minus musiken genom denna historiska sida på P4 Norrbottens webbplats.

Tilläggas kan att Wehrmachts kontor inne i sjäva Luleå finns kvar. Men vare sig denna byggnad eller någon av de kvarvarande förrådbyggnaderna är försedd med någon typ av infotavla. Jag försöker verka för att sådana ska komma upp. Den amerikanska närvaron i Luleå 1944-45 är redan markerad genom en minnessten. Dock står den inne på flygflottiljens (F 21) område.

Det fanns mycket mer att berätta om förråden i Karlshäll, som att de sommaren 1945 fick se inte mindre än 25,000 sovjetiska medborgare som just varit krigsfångar i Nordnorge. Men för den som vill veta mer finns min bok Tyskar och allierade i Sverige.

onsdag 18 juli 2012

Finland fick nej av USA

Som DN idag rapporterar fick Finland oväntat nej, försäljning av USA:s vassaste konventionella armérobotar till Finland stoppas alltså. MEN, som framgår av slutklämmen ansöker Finland igen, i höst.

Denna blogg har tidigare tagit upp vapensystemet ifråga, ATACMS.

DN antar att kongressens nej är en del i USA:s större förhandlingsspel med Ryssland. Det stämmer nog.

UPPDATERING 23:30: Eller kanske det hela är ett byråkratiskt misstag? Se kommentarerna nedan.

UPPDATERING 2/8: Pentagons fel.

måndag 16 juli 2012

Fler ryska brigader

Årets snyggaste men också anonyma reklamfilm (den är utan avsändare) för de nya ryska militära reformerna har nu nått över 1 miljon Youtube-views.

Två av fjolårets viktigaste ryska besked var att den ryska armén skulle växa från 70 till 109 brigader och att en arktisk brigad skulle stå färdig vid norska gränsen 2015. Idag har dessa besked offentligt reviderats.

Såväl statliga som icke-statliga ryska medier rapporterar idag att målet för 2020 istället för 109 brigader är 125 brigader, med hänvisning direkt till chefen för ryska armén, generalöverste Vladimir Tjirkin. Den senare förklarar även att det ännu inte är klart exakt var de ryska arktiska brigaderna kommer att baseras. De arktiska brigadernas antal vill han inte specificera på annat sätt än att ange att det blir "några stycken".

Det norska försvarsdepartementet meddelade å sin sida i förra veckan att man önskar fler och större Nato-övningar i Nordnorge.

Luftlandsättningstruppernas (VDV) divisioner skall av allt att döma få bestå och ingår alltså inte i målet 125 brigader.

Filmen ovan har som utgångspunkt att USA hotar Ryssland militärt men det ironiska filmnamn som syns ovanför själva filmen kommer inte nödvändigtvis från filmskaparna. Det står "Ryssland bygger en dödsstjärna" (ja, dödsstjärnan i Star Wars är ett begrepp även i Ryssland) och det är alltså ord som lagts till av den som lagt ut klippet på Youtube. Det är sannolikt olika personer som lagt ut filmen på olika ställen, kanske i lite olika syften. Enbart denna kopia har i alla fall nu fått över en miljon views.

Ett tekniskt och taktiskt intressant besked idag från Rysslands arméchef var att ryska armén skall rejält öka andelen hjulbaserade pansarfordon i pansarbeståndet.

UPPDATERING 17/7: Nyheten har nu på engelska rapporterats av indiska medier och ryska statsmediers utlandssidor. Men antalet nya brigader är i dessa notiser 26. Hur stämmer detta med de ryskspråkiga artiklarna som jag refererat? Jo, på sätt och vis blir det 26 nya eftersom man idag har 99 (det står 100 på vissa ställen men det är en avrundning). Men jämfört med det tidigare brigadMÅLET, det som gällde till och med igår, är det inte 26 utan just 16. Målet för 2020 var 109 brigader men är nu alltså 125.

Diktaturernas snyggaste bilar

En tysk amfibiebil, en Schwimmwagen från andra världskriget, i fantastiskt skick och utställd på Arsenalen. I bakgrunden en tysk Marder.

En militär version av den östtyska Trabanten, med mig närstående chaufför.

Här kommer två bilder jag tog härom veckan i Arsenalen, det nya stora militärfordonsmuséet utanför Strängnäs. Jag vill absolut rekommendera ett besök om du har det minsta intresse för gröna (men inte särskilt miljövänliga) fordon.

Det finns i muséet en hel del mer eller mindre klassiska militärfordon från utlandet, som en T-34 och en M4 Sherman, men fokus är på fordon tillverkade i Sverige. Emellertid har många av dessa även stark koppling till andra länders designers. Inte minst då pansarfordonen från Landsverk. Som jag tar upp i min bok Tyskar och allierade i Sverige så var Landsverk i princip en tysk pansarfabrik på svensk mark.

Kanske den militära Trabanten ovan inte är klassiskt snygg, men fulsnygg då??? Jag hade nöjet att i f.d. Östtyskland fara omkring i en Trabant. Ett oförglömligt minne.

Jag vill hålla blogginläggen korta men för dig som vill se fler av mina bilder från Arsenalen så har jag lagt ut ytterligare bilder på min militära Facebooksida.

lördag 14 juli 2012

Hitlers USO på Östersjöns botten?

Finsk TV om objektet som fångat hela världens uppmärksamhet. Efter en halv minut övergår språket till svenska.

Jag såg Aftonbladets löpsedel idag och tänkte genast: "Hitler = nyhetstorka". Men jag hade fel. Det handlar ju om årets mest spännande USO och den nya teorin tycker jag är klart intressant.

USO??? Ja, något UFO är det knappast, men tveklöst ett Unidentified Submerged Object, som inte alls behöver komma från rymden. Jag är inte någon marin expert men med tanke på den stora militära aktivitet som Östersjön upplevde under andra världskriget håller jag liksom den i AB intervjuade f.d. ubåtskaptenen Anders Autellus för troligt att cirkeln kan vara en tysk ubåtsfälla.

Om objektet inte skulle vara tyska Kriegsmarines, alltså Hitlers, satsar jag på en rest av 1950- eller 1980-talets mycket kalla krig. Som jag tar upp i min artikelserie MILITÄRT! har det inträffat flera extremt känsliga marina incidenter i Östersjön som ännu inte blivit allmänt kända (MILITÄRT! tar upp dem) och en del operationer är ännu fullständigt okända...

Vem är då denne Anders Autellus? Jag känner honom inte alls men kan konstatera att han är det AB beskriver honom som, vilket framgår av bl a denna och denna sajt.

Ytterligare ett intressant nyhetsklipp om den ännu pågående dykexpeditionen.

Apropå att objektets form onekligen bär vissa likheter med Millenium Falcon från Star Wars noterar jag med viss förfäran att rymdskeppets ägare Han Solo, dvs. Harrison Ford, just nu firar sin 70-årsdag. Varför känner jag mig plötsligt så gammal?

Gammalt är nu också snart internet, men av någon anledning är den mest offensiva militära sidan av nätet ännu inte välkänd. Det finns en bok i senaste Pennan & Svärdet som beskriver denna sida rejält, dessutom på ett konkret (från Estland m fl länder) och välskrivet sätt, förståeligt även för den med enbart grundläggande datakunskaper. Boken heter Internets mörka sidor och är skriven av Roland Heickerö, forskningsledare vid FOI. Jag har läst den och vill starkt rekommendera den för alla med intresse för cyberkrigföring.

TILLÄGG 15/7: AB skriver att inga sovjetubåtar kom ut. Det stämmer inte, men är nog något AB:s reporter fått för sig, inte Anders Autellus. Hursomhaver gissar jag tills vidare, liksom Autellus, att objektet har militärt ursprung.


torsdag 5 juli 2012

Ett beslut jag inte ångrar

Ett av mina många, många givande ögonblick i Försvarsutbildarna. Här under en vinterkurs i fjällen.

Den förening jag varit med i längst är Försvarsutbildarna, jag gick med för snart trettio år sedan. Just idag fyller Försvarsutbildarna exakt 100 år och jag vill därför passa på att tacka alla som varit ansvariga för de utbildningar jag fått uppleva.

Sedan jag som 15-åring gick med i Ungdomsluftvärnet - organiserat av dåvarande FBU (idag Försvarsutbildarna) och Roslagens luftvärnsregemente - har jag haft förmånen att få genomgå en rad mycket givande utbildningar i pansarstrid, fria kriget, språk och många andra ämnen. Jag vill varmt rekommendera dig som ännu inte känner till dessa mycket förmånliga möjligheter att spana in dem.

All denna kompetensutveckling och kamratskap började under epitetet landstormen och just den 5 juli 1912 beslöt 19 av landets landstormsföreningar vid en kongress att bilda Sveriges landstormsföreningars riksförbund, startskottet för det som idag är Försvarsutbildarna.

Ur senaste numret av tidningen Försvarsutbildaren, som kan läsas i digital form helt gratis via webbplatsen ovan, citerar jag: "Välfärdens kärna är rätten att leva i ett fritt land."

onsdag 4 juli 2012

Grattis, USA och general Makarov!

Rysslands toppgeneral Nikolaj Makarov nämndes nyligen av Sveriges statsminister, efter generalens besök i Helsingfors och Stockholm. Nu har Rysslands president för andra gången markerat att general Makarov har hans fulla förtroende, genom att Putin just har förlängt Makarovs förordnande med två år.

Nyheten finns nu publicerad på engelska.

Eftersom det idag är självständighetsdagen i USA vill jag även passa på att gratulera denna bloggs amerikanska läsare. Bloggen får numera per månad tusentalet amerikanska träffar, mot drygt 15,000 svenska träffar och några hundra ryska. Samt flera hundra träffar från andra länder, främst Finland och Norge.

Det vore intressant att veta hur många träffar från utlandet är avsiktliga dvs. hur många som verkligen läser bloggen i t ex USA och Ryssland, med och utan översättningsprogram. Jag vet att jag har sådana läsare - genom feedback utanför bloggen - men inte hur många ni är.