måndag 10 oktober 2011

Mer pengar till försvaret i norr

Musikvideo från den senaste storövningen i Nordnorge, Cold Response 2010. Norrbottens regemente är med efter andra minuten.

- De extra medlen ska till prioriterade områden, först av allt i norr. Detta meddelar Norges försvarsminister Grete Faremo och lovar mer personal och övningar i norr. Samtidigt vill Norge fortsätta med starkt Barentssamarbete.

Som Wiseman rapporterat får det norska försvaret en större budget och BarentsObserver kan berätta mer om vad detta innebär. De ytterligare 672 miljoner norska kronor som försvaret får innebär att man i norr får ny personal, större övningar och att norskt flyg och norska fartyg kan användas mer i norr.

Detta års stora övning i Nordnorge, Cold Challenge 2011, var mindre än de tidigare Cold Response-övningarna. Man kan alltså anta att det blir en återgång till tidigare omfång.

Väl att märka, och som BarentsObserver också tar upp, innebär inte de nya medlen till försvaret i Nordnorge att man satsar mindre på det långsiktiga civila grannsamarbetet i norr, medlen till Barentssamarbete blir oförändrade. I ett nötskal: norsk säkerhetspolitik är att oförtrutet arbeta för bättre grannrelationer samtidigt som man planerar för ett försämrat världsläge.

Liksom höjningen av det norska försvarsanslaget är de ryska protesterna mot den norska kustbevakningen ännu orapporterade av svenska nyhetsredaktioner, eller har jag missat något?

Inga kommentarer: