lördag 1 oktober 2011

Hitlers sista bunker?

Nej, det är inte Hitlers sista bunker utan en svensk bunker från första världskrigets dagar med en verkligen unik historia.

Det var först i år som jag fick se denna bunker i Boden. Den har länge legat överväxt och bortglömd. Nu har entusiaster röjt bort en massa sly och gjort den tillgänglig - av goda skäl.

Detta är nämligen en bunker som skrev svensk radiohistoria och nu menar jag inte bara militär radiohistoria utan överhuvudtaget i svensk radios historia. Dessutom är de antika pansardörrarna och själva designen väldigt historiedoftande. När man står där vid ingången förflyttas man både i tid (krigstid) och rum (västfronten).

För att förstå Radiobunkerns stora och i stort sett okända roll bör man absolut först besöka den helt nya utställning som invigs imorgon 2 oktober kl 13 i Försvarsmuseum i Boden. Utställningen "Boden Radio" visar att Bodens radiohistoria innebär allt från marin kustradio till militär signalspaning.

Utställningen invigs av Teracoms Sverigechef Stephan Guiance. Insatta talare kommer att berätta och själva utställningen består av unika föremål, fotografier och filmer.

Hur man hittar fram till Radiobunkern? Besök först utställningen på Försvarsmuseum så löser det sig.

Ni som höstvandrar i Kirunafjällen, missa inte att titta in i Försvarsmuseums filial, Abisko Gränsförsvarsmuseum, som förutom att berätta om Jägarskolans och dess efterföljares historia även berättar om gränsstriderna 1940 och till och med kan visa upp en tysk hjälm som blev kvar som en rest av dessa strider som så att säga spillde över gränslinjen. En bild av hjälmen som den hittades finns i Tyskar och allierade i Sverige.

Inga kommentarer: