måndag 21 juni 2010

Sovjets elitgeneral stred mot svenskar

Den general som ledde Sovjetunionens största elitförband mellan 1954 och 1979 visar sig ha stridit mot svenska frivilliga under andra världskriget. De tre svenskar som efter sovjetisk krigsfångenskap kunde återvända till Sverige visar sig inte ha överdrivit om striden mot den blivande generalen.

Nu presenterar jag hela denna historia på min andra blogg, som handlar om mina egna böcker + filmproduktioner jag medverkat till. Jag berättar historien i två delar, här och här. Ursäkta engelskan men saknar tid översätta.

Ang. de befintliga böcker som skildrar den aktuella episoden mest, alltså ur svensk synvinkel, vill jag särskilt rekommendera regementshistoriken om K 4: Umeås blå dragoner (eftersom de flesta var K 4-frivilliga) och böckerna Det svenska vinterkriget av Leif Björkman, Från Salla till Hangöudd av Anders Grafström och sist men inte minst den helt nya Svenska flygare i strid av Mikael Forslund. Alla dessa finns/fanns tillgängliga genom SMB.

Slutligen ett tips för de som i sommar ska till södra Finland eller måhända ett tips för att inspirera till en resa dit: besök Hangö Frontmuseum.

Nu önskar jag alla läsare en riktigt skön midsommar! Får se om jag kanske ändå bloggar igen före juli. Kanske.

Inga kommentarer: