fredag 11 juni 2010

Mindre vodka och fler landsmän

Kreml tänker ta till mer radikala grepp för att minska spritkonsumtionen och stoppa Rysslands negativa befolkningsutveckling.

Problemen är relaterade, den minskande ryska befolkningen är delvis ett resultat av de enorma drogproblemen som huvudsakligen stavas v-o-d-k-a. I dagens DN finns en artikel som ännu inte finns på nätet som tyder på att man nu från de ryska makthavarnas sida är beredda att tillgripa drastiska metoder. Här en äldre men relevant artikel. Man räds tydligen inte Gorbatjovs popularitetssänkning pga hans misslyckade kamp mot vodkan. Eller så har man farhågor men rädslan för folkhälsan väger nu betydligt tyngre.

Vad gäller befolkningsminskningen finns det ju en metod som rätt snabbt kan vända utvecklingen - den att satsa på den ryska diasporan, utlandsryssarna. Helst att få så många som möjligt att återvända. Som Rysslands röst nyligen påpekade är den ryska diasporan en av världens största och beräknar kring 40 miljoner personer. De flesta av dem finns idag i grannländerna och ungefär 10 miljoner i resten av världen. Det verkar nu som om man även vad gäller den ryska diasporan vill se snabbare förändringar.

1 kommentar:

Johan S sa...

Fast om de flyttade hem skulle det minska det ryska inflytandet i grannländerna som traditionellt backats upp av inflyttning av etniska ryssar.

Stratfor skriver, som alltid mycket intressant, om den ryska demografin och hur den påverkar de politiska handlingsmöjligheterna:
http://www.stratfor.com/weekly/20100614_kyrgyzstan_crisis_and_russian_dilemma