torsdag 29 april 2010

Putins nya arktiska markering

Åter igen är det Arktis, gas och en ny europeisk säkerhetsordning som dominerar bland budskapen från ryska statliga medier riktade mot utländsk publik.

Putin själv besökte just Rysslands mest arktiska öar och sade där bland annat: "I Arktis koncentreras Rysslands största intressen" och han underströk därefter de säkerhetspolitiska intressena: "Här ligger Rysslands säkerhet och försvarsförmåga. I Arktis har vi marinbaser och flygvapnets patrulleringsrutter."

Men Putin pratade inte bara när han var på plats i Arktis, han tog även personligen hand om en isbjörn och pekade ut högst synliga miljöproblem.

Brittiska Times noterade direkt Putins ord om "profound geopolitical interests".

Samtidigt talar Rysslands röst om att "Europa behöver ny säkerhetsarkitektur". Jämför med budskapet i november om "Ny Europaordning".

Och samtidigt är ryska och norska medier fulla av nyheter om Rysslands och Norges överenskommelse om gränserna i Barents hav.

Det finns även nyheter om mer gassamarbete Ryssland-Italien

onsdag 28 april 2010

Ryska SS förbjuds

Igår förbjöds den tyngst beväpnade ryska nazistgruppen, ryska SS (Slavjanskij Sojuz = Slaviska unionen). Denna artikel och teveinslag på engelska om förbudet är klart läsvärd/sevärt.

Samtidigt finns det farhågor, även framförda genom statliga medier på engelska, att andra, icke-extrema oppositionella, kommer att få det svårare framöver.

Nya Katyn-dokument just släppta

För några timmar sedan släpptes på order av president Medvedev tidigare topphemliga dokument om Katyn-massakern 1940. Denna ryska artikel länkar till dokumenten.

UPDATE kl 13:52 SvD har nu berättat om detta.

lördag 24 april 2010

Segerdagens betydelse

Hur mycket man i Ryssland i år satsar på den årliga krigsminneshögtiden 9 maj, i Ryssland kallad Segerdagen, får man en vink om genom att besöka den här nya sajten om ALLA aspekter av den första Segerparaden, alltså den 1945.

Längst upp till höger väljer man rysk/engelsk version av sajten.

Sajten vänder sig på flera sätt mot vad man anser vara förvanskningar av historien och utgör till stor del budskap om dagens Ryssland.

Av särskilt intresse är avsnittet om "befrielsen" av Viborg.

Missa inte heller kartdelens sektion "war finds" som visar sovjetiska och tyska slagfältsfynd i nutid.

lördag 17 april 2010

US Army snart i Moskva

Om tre veckor ska US Army för första gången någonsin marschera på Röda torget, i Segerparaden den 9 maj. Franska och brittiska trupper ska även delta i paraden som blir viktigare och större för varje år.

Det blir även första gången brittiska armén marscherar på Röda torget. Fransmännen, däremot, lär bli skämtsamt påminda om förra gången de besökte Kreml, alltså 1812.

Ovan har nu rapporterats av en rad medier i väst. Men är det någon läsare av denna blogg som registrerat en svensk artikel eller ens notis om detta? Kanske har jag bara missat dem?

Här är mitt favoritklipp från förra årets parad, med både blåa (VDV), röda (MTjS) och vinröda (MVD) baskrar:



Enligt ryska medier ska årets parad bli ännu häftigare och med fler rullande fordon från andra världskriget.

Putin om största Barentsprojektet

Det har i åratal varit mycket snack och lite verkstad kring Shtokman-gasfältet i Barents hav, en av världens absolut största gasfyndigheter. Att döma av Putins budskap om Shtokman idag blir det dock verkstad från och med nästa vår.

Shtokman anses innehålla betydligt mer gas än det stora Snöhvit-gasfältet ovanför Hammerfest. Norska BarentsObserver har bakgrundsinfo samlad här.

Ska bli extra intressant att se hur beskedet mottas i Norge.

fredag 16 april 2010

Natos snabbinsats övar i Östersjön

Nato Response Force (NRF) tillsammans med svenska HMS Härnösand och HMS Helsingborg övar för närvarande i Östersjön och Nordsjön. Övningens gigant är det franska atomdrivna hangarfartyget Charles de Gaulle. Övningen genomförs främst i danska och tyska vatten.

I NRF-övningen som kallas "Brilliant mariner" ingår sammanlagt 40 örlogsfartyg från 12 länder med sammanlagt 6 500 sjömän/soldater. Övningen pågår 12-22april och har en egen hemsida

Bland de deltagande fartygen finns även franska marinens Mistral, som Ryssland önskar köpa och tillverka kopior av.

Rysslands Nato-ambassadör Dmitrij Rogozin menar enligt den ryska tidningen Nezavisimaja Gazeta att "Brilliant Mariner" handlar om Natos syn på Georgien-kriget.

Nezavisimaja Gazetas Viktor Litovkkin avslutar sin artikel med följande ord: "Kommer Ryssland köpa eller inte köpa Mistral är en öppen fråga. Tydligt är enbart att det är ett enormt avstånd mellan orden om önskan att samarbeta med Ryssland, som alla delar av Nato ständigt talar om, och verkligt samarbete".

torsdag 15 april 2010

Iran blir kärnvapenmakt i maj?

Om, och jag betonar om, denna artikel i Jerusalem Post och detta ryska teveinslag (på engelska) stämmer lär vi nog få se en del extra turbulens i världspolitiken. Om uppgifterna inte stämmer skulle det vara intressant att veta varför de sprids.

onsdag 14 april 2010

Inte dags för Katyn?

Redan före planet med Polens samhällsledning ombord kraschade var Katyn ett lika starkt begrepp som Auschwitz i Polen. I Sverige är det sannolikt ännu många som inte känner till vad som hände i Katyn 1940. Många hade inte ens hört namnet före flygkraschen. Är det inte vid sådana här tillfällen som TV kan göra en viktig insats?

Det Maciej Zaremba skrev i DN igår och i förrgår borde varje historieintresserad person läsa. Jag håller med Zaremba om betydelsen av att rysk TV har visat Andrzej Wajdas film "Katyn" från 2007. Det bådar gott mitt i denna fruktansvärda nygamla tragedi.

Jag lever i tron att varken SVT, TV4 eller någon av de andra vanliga svenska kanalerna ännu har visat "Katyn". Kanske har jag fel?? Men i så fall borde det väl ändå vara läge för en repris nu?

Man skulle som faktamässigt komplement kunna visa Marcel Lozinskis dokumentärfilm från 1990 "Las katynski"? Jag har tyvärr inte haft möjlighet att själv se vare sig den eller "Katyn" pga. bostadsort, men förstår att bägge är synnerligen sevärda.

Det här är trailern för "Katyn" med engelska undertexter:



Här är Katyn-regissören Andrzej Wajdas egna ord om filmen.

Här är den mest fantastiska samling av källor om Katyn som jag sett.

måndag 12 april 2010

Ungern, Nato och EU

Jobbik, det ungerska partiet med egen paramilitär organisation, har i den första valomgången fått drygt 17 procent av rösterna. Därmed tog man flera nya röster men blev inte näst största parti eftersom MSZP, Ungerns socialistiska parti, fick nitton procent (2004 hade man 34 procent).

Emellertid är det ungerska valsystemet sådant att nu blir det en till valomgång mellan de tre främsta partierna. Detta val genomförs den 25 april.

Liksom bloggaren Chefsingenjören - se föregående inläggs första kommentar - undrar jag hur Jobbik kommer att påverka Ungerns medlemskap i Nato och EU. Detta är det för Sverige nog mest intressanta i det som nu utspelar sig i Ungern.

söndag 11 april 2010

Militanta nationalister näst största parti

Dagens val i Ungern ser ut att leda till att EU får en medlemsstat i vilken det näst största partiet har en svartuniformerad gren. Svenska medier har de senaste veckorna publicerat några artiklar om utvecklingen i Ungern men hur är det med den stora bilden?

De senaste dagarna har de stora svenska redaktionerna tagit upp Jobbik och dess uniformerade formation, Ungerska gardet (formellt numera benämnt "Nya ungerska gardet"). DN hade denna TT-artikel i fredags (man hade även ett ledarstick för nån vecka sen som jag dock ej nu finner), SvD hade denna artikel idag.

Men, hur pass utbredd har den militanta nationalismen blivit i Europa under de senaste åren? I vilket land är fenomenet störst? Var har man tillgång till militära vapen och även använder dem? Dessa aspekter är knappast bara av akademiskt intresse, eller?

Sveriges Radio har nyligen haft en serie inslag om den nya vågen av nationalism i Europa och vidgat perspektivet från Ungern. Bra, men var är rapporteringen om de mest välbeväpnade nationalisterna i Europa? (sannolikt fortfarande även större än Ungerska gardet)

lördag 10 april 2010

Katyn ännu viktigare

Det var tänkt att bli en nystart i relationerna mellan Polen och Ryssland. Följaktligen var nästan hela den polska stats- och militärledningen på väg till ceremonin i Katyn. Kanske kan det ändå bli en nystart?

I lördagens flygolycka omkom inte bara flera av landets högsta politiker utan även landets ÖB, armé-, marin och flygvapencheferna samt chefen för specialförbandsledningen.

Som jag skrev för två månader sen var det ett ur polsk synvinkel lovande steg Putin tog om Katyn, ett steg i riktning mot bättre polsk-ryska relationer..

Som denna färska polska opinionsundersökning visar var det redan igår av stor vikt för den polska allmänheten att Rysslands makthavare vid 70-årsminnet skulle formulera sig tydligt. Blir Kremls formuleringar om Katyn nu ännu tydligare så kanske det ändå, trots allt, kan bli en nystart?

fredag 9 april 2010

9 april för 70 år sen...

Det är på dagen 70 år sedan vårt västra grannland plötsligt blev ett slagfält för både tyska, franska, brittiska och polska trupper. Genom att även den franska Främlingslegionen sattes in blev det ännu fler nationaliteter eftersom legionen vid denna tid innehöll över femtio nationaliteter...

Sannolikt var det en 300 svenskar som våren 1940 gick över gränsen för att strida på norsk sida (inte en enda stred på tysk sida). Drygt hälften av dessa kom i strid och sex av dem stupade för Norge.

Av de 300 svenska norgefrivilliga lever idag, så vitt jag vet, enbart Jan Danielsen, som jag bloggade om härom dagen med anledning av NRK:s senaste dokumentär om 9 april. Det verkar dock som om inga svenska medier idag uppmärksammar Jan, trots det historiska datumet. Emellertid publicerade NWT redan för några dagar sen denna mycket läsvärda artikel om och med Jan.

torsdag 8 april 2010

Rysk militärövning sågas av Kanada

Den ryska fallskärmsfällning av militär trupp på nordpolen som är tänkt att ske nu på lördag den 10 april är sedan länge omtalad i Kanada. Den kanadensiska regeringen har nu igångsatt en egen mark- och flygövning och en ubåtsexpedition längst uppe i norr.

Sedan flera månader är det planerade ryska nedsläppet av fallskärmstrupper över nordpolen omdiskuterat i Kanada. Senast det skedde en stor militär fallskärmsfällning över nordpolen var 1950, då Sovjetunionen fällde en fallskärmsbataljon, alltså flera hundra soldater samtidigt. Enligt mina efterforskningar har därefter enbart genomförts en "stor" militär fallskärmsfällning, då Kanada 1974 fällde sju soldater som del i en militär räddningsövning.

Som tidigare nämnts har nyligen även inflytelserika brittiska institutioner lagt sig i. Härom veckan gjorde president Medvedev en tydlig markering om vad Kreml anser om Rysslands rättigheter i Arktis.

Inför det datum som kungjorts som planerat hoppdatum, den 10 april, har det därför gjorts flera utspel. I förrgår, den 6 april, igångsattes den första militära kanadensisk-danska samövningen i Arktis, som detta officiella pressmeddelande berättar om. Övningsnamnet vill måhända signalera någonting? Det betyder "Landet som är vårt". Samtidigt sågade Kanadas utrikesminister än en gång de ryska planerna på militär fallskärmsfällning över nordpolen.

Idag kan kanadensiska medier berätta om en ny ubåtsexpedition i syfte att belägga Kanadas arktiska anspråk. Den obemannade ubåten ska inleda sitt arbete idag.

Det skall bli högintressant att se om Ryssland nu kommer att genomföra fallskärmsfällningen och hur stor den i så fall blir, samt inte minst hur man presenterar den i olika länders medier.

onsdag 7 april 2010

måndag 5 april 2010

Nordnorge uppvärderas även krigshistoriskt

Härom året flyttades Norges operativa högkvarter från Stavanger i Sydnorge till Bodö i norr. Parallellt med detta uppvärderas också Nordnorges krigshistoria, i synnerhet de omfattande multinationella striderna vid Narvik 1940.

Nu på fredag den 9 april är det exakt 70 år sedan den tyska invasionen av Norge inleddes. Hittills har de norska dokumentärfilmerna om 9 april fokuserat på Sydnorge. Nu kommer en som gör tvärtom och även berättar om de svenska frivilliga som deltog i striderna, inte minst genom den ännu högst levande Jan Danielsen, en K 3-fänrik som före Narvik varit finlandsfrivillig och stridit i södra Norge.

Helt i slutet av dokumentären får man se Jan Danielsen tillbaka på slagfälten vid Narvik. När Jan på plats hedrar de döda blir det oförglömligt.

Man kan kostnadsfritt se hela denna påkostade nya dokumentärfilm via nätet under en viss tid framöver. Passa på att se den genom att klicka här.

lördag 3 april 2010

Varning för Östersjöns kemiska vapen

Enligt Rysslands röst är Ryssland föredömligt öppet vad gäller dumpade kemiska vapen i Östersjön. Man varnar även för en kommande miljökatastrof.

Direkt efter Sovjetunionens fall ska Ryssland, enligt Rysslands röst, ha offentligtgjort viktiga dokument om kemiska vapen i Östersjön, medan Storbritannien och USA däremot ska ha förlängt sina hemlighetsstämplar till 2017.

Någon som vet mer om detta eller vad som egentligen hänt efter Uppdrag gransknings reportage om påstådda ryska dumpningar i Östersjön efter Sovjets fall?