måndag 29 mars 2010

Militant nationalism på allvar

Nej, följande filmklipp är inte från en tidigare okänd färgfilm från 1933. Det är inte heller en scen ur någon ny spelfilm om 30-talet. Det är Ungern av idag. OK, tryck på play...Det du just sett är inte unikt för Ungern. I flera länder i Europa har politiska partier åter paramilitära avdelningar. De största dylika återfinns i Ryssland och Ungern. Ungerska gardet, som filmklippet ovan visar, är den paramilitära formationen under nationalistpartiet Jobbik, som i EU-valet ifjol fick 15 procent av de ungerska väljarnas röster och om två veckor förväntas få lika mycket eller mer i det förestående ungerska parlamentsvalet.

Jobbik surfar på en våg av missnöje med de vanliga partierna, missnöje med korruption liksom utbrett missnöje över Ungerns medlemskap i EU och Nato. Officiellt är man inte antisemiter men man är desto tydligare ang. Ungerns romer.

I Ryssland ligger det renodlade nationalistpartiet LDPR, överste Vladimir Zjirinovskijs så kallade liberaldemokrater, "bara" på drygt tio procent av rösterna de senaste åren. De (Zjirinovskij) var uppe i 23 procent på 1990-talet. Å andra sidan har en hel del tankegods från LDPR blivit "mainstream" och ingår numera i flera andra ryska partiers program. Flera aktörer på den ryska politiska scenen är inte heller partier utan andra typer av organisationer. Inte minst då Eurasia-rörelsen.

Det har hittills rapporterats ytterst sparsamt om denna utveckling. Varför? Jag menar inte att den utgör något hot riktat mot Sverige - men frånvaro av hot specifikt mot Sverige är inte det samma som att detta inte berör oss. Sverige är numera både ekonomiskt (genom EU) och säkerhetspolitiskt (genom solidaritetsdeklarationen) förbundet med det övriga Europa som aldrig förr. Konkret är Rumäniens problem (snart kanske med Ungern) inte bara Rumäniens och Estlands (med Ryssland) inte bara Estlands.

Därför skrev jag den här artikeln som publicerades idag. Den föregicks av en som tyvärr inte lades ut på nätet. Men den publicerade är nog den viktigare. Under artikeltexten finns ytterligare några filmklipp som jag rekommenderar. Den första är Jobbiks/Ungerska gardets kampanjvideo från i höstas som trots att den är på ungerska är synnerligen sevärd, särskilt en bit in (musiken kanske låter bekant - den har använts i "Sagan om de två tornen").

Måhända börjar svenska medier att rapportera lite mer om denna utveckling efter det kommande valet i Ungern?

1 kommentar:

Per Lunqe sa...

Dom ser ju lite taffliga ut. Jag räknar till 1000-talet "paramilitära nationalister" som går i otakt en regntråkig dag och tio i särkar som slår på trumma. Vad som gör mig lite nedstämd är att det bland de marscherande återfinns några 8-9-åringar. Inte har de väl själva fattat beslutet att gå med i denna rörelse? Det du skrev om 11:e april har nu manifesterats. Tråkigt med en sådan utveckling i Europa och EU. Frustration och utanförskap? Troligen. Enda sättet att få bukt med paramilitära nationailster är att erbjuda dem en annan gemenskap inom demokratin.
/Per