onsdag 7 april 2010

Ryssland och Frankrike samövar i Barents

En fransk fregatt deltog under helgen i en rysk militärövning i Barents hav. I Ryssland har flera medier uppmärksammat hur Norges utrikesminister nyligen beskrev den store grannen.

Den helt nya franska fregattens övande med ryska kollegor i Barents hav kommer om några veckor att följas av ytterligare en fransk militärvisit, under segerhögtiden i Murmansk den 9 maj.

Sajten Barentsobserver, som är norskägd, rapporterar även om rysk förundran över den norske utrikesministerns nyliga uttalanden om Ryssland.

2 kommentarer:

Livhusaren sa...

Hej.

Hur långt kan enligt Din bedömning Frankrike verkligen gå i olika slags samarbeten/affärer med Ryssland, utan att NATO krackelerar? Nog för att fransmännen inte alltid är såta vänner med amerikanerna, men försäljningen av Mistral och nu gemensamma övningar i Barents hav måtte rimligen få amerikanerna att gnissla tänder

Lars Gyllenhaal sa...

Hej K3:are,
Du ställer en synnerligen befogad fråga. Jag kan bara svara att "mellan raderna" tycker jag mig ha läst att Obama-administrationen blev rejält sur över Mistral och kanske var det någon amerikansk utskällning som fick fransmännen att börja prata om att fartygen ska säljas utan beväpning? Vad gäller USA:s/Natos syn på de här fransk-ryska samövningarna finns ännu för lite att gå på för att spekulera, tycker jag.
Mvh,
Lars