fredag 9 april 2010

9 april för 70 år sen...

Det är på dagen 70 år sedan vårt västra grannland plötsligt blev ett slagfält för både tyska, franska, brittiska och polska trupper. Genom att även den franska Främlingslegionen sattes in blev det ännu fler nationaliteter eftersom legionen vid denna tid innehöll över femtio nationaliteter...

Sannolikt var det en 300 svenskar som våren 1940 gick över gränsen för att strida på norsk sida (inte en enda stred på tysk sida). Drygt hälften av dessa kom i strid och sex av dem stupade för Norge.

Av de 300 svenska norgefrivilliga lever idag, så vitt jag vet, enbart Jan Danielsen, som jag bloggade om härom dagen med anledning av NRK:s senaste dokumentär om 9 april. Det verkar dock som om inga svenska medier idag uppmärksammar Jan, trots det historiska datumet. Emellertid publicerade NWT redan för några dagar sen denna mycket läsvärda artikel om och med Jan.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tänkvärt i sammanhanget kan vara den danska undersökning som visade att bara 17% av danskar mellan 17 och 25 vet vad som hände 9 april 1940. Skrämmande hur snabbt man faller i kollektiv glömska.

Lars Gyllenhaal sa...

Ojoj, de var ändå direkt drabbade. OM det stämmer, hur illa är det då i Sverige måntro?