torsdag 14 januari 2010

"Gotlandsbrigaden bör återuppsättas"

Folkpartiets tre toppnamn inom försvarsfrågor lägger i detta debattinlägg fram mycket konkreta åtgärdsförslag, som att "Gotlandsbrigaden (P 18) bör återuppsättas".

Viktigast är dock kanske dessa rader:

Armén bör på sikt organiseras i fem brigader i en förbandsreserv som kan mobiliseras på relativt kort tid. Det nya systemet med bataljonsstridsgrupper har tillkommit för att försörja de internationella insatserna, men för att försvara Sverige krävs större enheter, brigader.


Men, undrar jag, hur ska detta lösas utan värnplikt?

1 kommentar:

Anonym sa...

Fem stycken brigader ser jag som ganska realistisk, rätt dimension i dagsläget enligt mig.

Som du säger är det näst intill omöjligt att ha flera brigader utan värnplikt. Det finns helt klart nog med folk (främst ungdomar) att bemanna fem armébrigader på frivillig basis. Intresset skulle också öka avsevärt ifall det satsades på försvaret av Sverige, bättre vilkor för soldater och bra med övningar. Det skulle nog gå att ha "GSS/T" systemet som kan samköras med studier eller valfritt jobb.

Återinförd värnplikt skulle vara det bästa men det är också ett svårt beslut att ta. Jag hoppas innerligt att kommande försvarsbeslutet 2014 kommer bli det första på länge som faktiskt tar oss tillbaka i rätt riktning. Eftersom Sveriges försvarsbudget bara ligger på 1.2% av BNP tycker inte jag det borde krävas så mycket för att höja anslagen. Men då ska också pengarna använda till rätt saker och det måste man visa till gemene svenssons. Bara att höja den årliga budgeten med en miljard skulle ta bort stora delar av den obalans som FM varje kvartal kämpar mot.

Fortsätt göra ett bra jobb, Lars!