onsdag 30 september 2009

Marinsoldat Medvedev

Igår, den 29 september, gav en stor svensk redaktion för första gången rejält med utrymme åt militärövningen Zapad-2009, som igår avslutades. Det var Rapport som visade ett inslag de producerat själva. Det kan ses på nätet genom SVT Play, här. Det startar lite över åtta minuter in i programmet och innehåller flera imponerande sekvenser.

Rapports bildmaterial är alltså klart sevärt. De ryska tevebolagens reportage är dock ännu mer fyllda av modernt blixtkrig, attackdykare och de uniformerade presidenterna Medvedev och Lukasjenko (den uniformerade pojken intill Lukasjenko är hans femårige son). Särskilt vill jag rekommendera detta ryska TV-inslag och detta (i vilket Medvedev synar en undervattenspistol) och sist men inte minst det här.

Här finns toppenfina stillbilder av övningens final.

Rapports bilder ackompanjerades dock inte av någon särskilt briljant muntlig rapportering eftersom man lyckades missa att:

1. Zapad-2009 var den största militärövningen i öst "sedan år 1981" (Zapad-1981). Detta enligt den ryska militärens egna ord i flera ryska TV-reportage från landstigningsstränderna i Kaliningrad, t ex detta. Orden är viceamiral Viktor Tjirkovs - han är chef för den ryska Östersjöflottan.

2. Zapad-2009 utspelade sig till stor del på och ovanför Östersjön. Rapport beskrev Zapad som en ren mark- och flygövning i Belarus (Vitryssland). Hur pass amfibisk var den då? Den ryska statliga nyhetsbyrån RIA Novosti rapporterade om åtta landstigningsfartyg som övade landstigningsoperationer i Östersjön längs Kaliningrads kust (hur många övriga fartygstyper ingick och deras antal känner jag inte till).

3. Zapad-2009 var nära samordnad med den större övningen Ladoga-2009 som utspelade sig i Leningrads (ja, heter ännu så) militärområde ända upp till norska gränsen 10-28 september. Norges största kvalitetstidning skrev "ett klart budskap till väst. Militära medel är fortfarande politiskt viktiga", läs hela artikeln här. Rysk TV sände bl a dessa och de här samt de här nordliga inslagen: av vilka det framgår att den nordligaste delen av Ladoga omfattade 5,000 soldater och 16 örlogsfartyg varav 5 atomubåtar.

4. Zapad och Ladoga oroar Polen, Baltstaterna och Finland. Åtminstone den polske försvarsministerns ord borde ha platsat i Rapport-inslaget - se mitt föregående blogginlägg.

5. President Medvedev sade i detta inslag om den ryska flottan att den "inom tio år [ska vara] på den för staten nödvändiga nivån" och "vi behöver en kraftig flotta".

Det som var intressant med Rapports beskrivning av Zapad var dessa meningar:

"Här övar Ryssland och Vitryssland som under det kalla kriget. Stora stridsvagnsformationer för strid på slagfält. Ett helt annat sorts krig än det resten av världen idag tränar för."

Detta och en del annat i reportaget vittnade om en syn som går ut på att Ryssland lider av ett mossigt tänkande, som ställs i motsats till hur det är i "resten av världen". Resonemanget innehåller flera allvarliga missuppfattningar. Världens största krigsmakter och en lång rad mindre utrustar och förbereder sig fortfarande främst inte för fredsbevarande operationer och liknande. Väldigt mycket skulle behöva hända för att länder som Ryssland, Kina, Iran, Nordkorea m fl skulle sluta fokusera på pansar, stridsflyg och massförstörelsevapen.

Hur slutade då Zapad-2009? För president Medvedev med att han förärades en rysk marinsoldatsbasker. Medvedev yttrade vid samma tillfälle att det ska bli fler övningar av samma kaliber som Zapad. Bland annat sade Medvedev: "Ju oftare sådana här evenemang kommer att genomföras desto bättre för vår stridsberedskap". Se andra hälften av detta ryska TV-reportage.

Om Sveriges sätt att reagera på Rysslands starka militära signaler tänker jag skriva i nästa inlägg (vilket kan dröja) och hänvisar tills vidare bara till denna artikel på Försvarsmaktens hemsida plus detta inlägg på Sveriges bästa försvarsblogg: WW.

Tänker i kommande inlägg också gå in på svårare aspekter av allt det som nu sker men vill direkt säga att jag inte ändrat uppfattning sen jag skrev min förra bok, Ryssland och den svenska nedrustningen. Jag citerar från dess baksidestext. Första meningen lyder kort och gott: "Ryssland utgör idag inget direkt hot mot Sverige".

Inga kommentarer: