måndag 28 september 2009

"En tydlig varningssignal till Polen från Kreml"

Polen betecknar militärövningen Zapad-2009 som "en tydlig varningssignal". Ryska medier beskriver fallskärmstruppernas insats under Ladoga-2009 som en succé. Rysk TV har de senaste dagarna lyft fram både Zapad och Ladoga och visat upp nya vapensystem i fält för första gången.

Polens största nyhetsmedier förmedlar en tydlig oro över övningen Zapad-2009 som genomförs nära Polen. Försvarsminister Bogdan Klich har yttrat om övningen att den är en "tydlig varningssignal till Polen från Kreml" och att den utgör en styrkedemonstration som inte står i samklang med Rysslands politiska utspel.

Det ryska TV-nyhetsprogrammet Vesti visade igår kväll och idag detta fem minuter långa inslag om både Zapad och Ladoga som beskriver var övningarnas tyngdpunkter ligger och visar nattliga stridsövningar.

I fredags betonade Vesti i detta inslag både Zapads storlek och att Nato oroas av övningen.

Vidare uppger Vesti här att president Medvedev på måndag (28/9) ska bevista Zapads övningsområde i Kaliningrad vid Östersjön

Ladoga-övningens höjdpunkt beskrivs i följande Vesti-inslag som visar fällning av 500 fallskärmssoldater och 12 stridsfordon

Vesti och Zvedzda (se Zvezdas specialsida om övningen, länk finns i föregående inlägg) har nu visat upp flera nya vapensystem i fältbruk: jakt-, attack- och bombflygplanet Su-34 (första gången), en ännu namnlös pansarbil (också första gången) och attackhelikoptern Mi-28N.

Sist men inte minst blev det i fredags allmänt känt att president Medvedev fattat beslutet att inte placera ut Iskander-missiler i Kaliningrad. Ett för avspänning Nato-Ryssland absolut positivt beslut men samtidigt inte överraskande. Nu ska det bli intressant att höra vad Medvedev kommer att yttra i samband med att han bevistar slutskedet av Zapad i just Kaliningrad.

1 kommentar:

Anonym sa...

"Ryska medier beskriver fallskärmstruppernas insats under Ladoga-2009 som en succé. Rysk TV har de senaste dagarna lyft fram både Zapad och Ladoga och visat upp nya vapensystem i fält för första gången."

Övningarna kunde ha visat på stora brister och varit resultatmässigt katastrofala, de skulle ändå ha speglats som succé. Sådan är den ryska(medie-)kulturen. Om USA (eller Sverige) tycks ha mera problem i sin försvarsmakt så beror det bara på att de är långt mera öppna. Jag gissar i alla fall att US Army, US Airforce och US Marincorp är effektivare än sina ryska motsvarigheter, och det just på grund av jänkarnas öppna kultur som främjar konstruktiva lösningar! Men som Quintus Ennius sade redan för 2200 år sedan: Deficiente pecunia deficit omnia = Fattas pengar fattas allt. Och jämfört med USA:s militära styrkor så saknar Rysslands dito pengar, för att inte tala om Sveriges.

Roger Klang, Lund, Scaniae