fredag 16 oktober 2009

Estlands reaktion: mer Nato i Baltikum

De senaste ryska militärövningarna i Östersjöregionen har fått Estland att begära mer Nato-övningar i baltstaterna. Detta har rapporteras även av engelskspråkiga nyhetssajter i Ryssland, som denna, men mig veterligen ännu inte av några svenska redaktioner.

Den som kan estniska eller accepterar en google-översättning kan läsa denna estniska artikel som bekräftar den ryska artikeln.

Här är president Medvedevs kungörelse på rysk TV att stora rysk-vitryska övningar från och med nu ska hållas vartannat år.

Vid en genomgång av vad som skrevs och sändes under de senaste övningarna finner jag följande TV-inslag och följande artikelsammanställning av särskilt intresse eftersom de utgör ryska källor som bekräftar att övningarna var de största i öst sedan 1981.

Se även detta ryska TV-inslag.

Och i detta TV-inslag tydliggörs hur nära förbundna övningarna "Ladoga-2009" och "Zapad-2009" var.

En vecka efter övningarnas avslutande publicerades den första längre artikeln i Svenska Dagbladet om övningarna, en helsida i papperstidningen. Det mesta av sidans innehåll lades även ut på nätet.

Siffran för "Ladoga" i SvD vet jag inte riktigt om jag tror på med tanke på flera ryska mediers uppgifter. Enligt dessa var det enbart i Murmansks län 5,000 man som övade inom ramen för "Ladoga".

Lettiska försvarsmakten är enligt denna polska källa "bekymrad". Även annat intressant finns i den sammanställningen, som är på engelska.

I nästa blogginlägg kommer nyckelcitat om övningarna samt några egna slutsatser.

2 kommentarer:

Tobias sa...

Ja, i den ryska artikelsammanställningen talas upprepade gånger om de största övningarna (i området?) sedan 1981. Svenskans artikel talar i stället om de största "intill Sverige på tio år". Kanske minns inte tidningens källor längre bakåt i tiden ;) Eller överdriver ryssarna?

Gyllenhaal tipsar sa...

Det är nog tyvärr våra medier som inte anstränger sig det minsta.