måndag 7 september 2009

Ryska övningar intill Norden - ur flera perspektiv

Med start 8 september inleds den rysk-vitryska militärövningen "Zapad-2009". Namnet Zapad, som betyder väst, användes för Sovjetunionens största övning genom tiderna, år 1981.

Hur pass stor och betydelsefull "Zapad-2009" blir är ännu oklart. Bland annat eftersom beskeden om övningens storlek är motsägelsefulla. Här följer därför artiklar ur några ryska, finska och svenska medier med lite olika uppgifter och perspektiv.

Så här beskriver den ryska statliga nyhetsbyrån RIA Novosti på engelska den redan pågående övningen "Ladoga-2009", som löper parallellt med "Zapad-2009" fram till den 28 september. Dagen efter avslutas "Zapad-2009". Om den senare övningen ur rysk synvinkel (åter igen på engelska) kan man läsa mer här.

Finlands viktigaste tidning har publicerat denna artikel i engelsk översättning om bägge övningarna.

Sveriges viktigaste morgontidning har publicerat denna nyhetsartikel om övningarna. Sveriges näst viktigaste morgontidning har infört följande debattinlägg om övningarna.

Den ryska tevekanalen Zvezda har visat följande inslag om "Ladoga-2009". Tyvärr har jag inte tid att översätta inslaget men bilderna talar rätt mycket för sig själva. Det kan dock nämnas att det talas om bekämpande av "en stor terroristgrupp".

Zvezda har även visat följande reportage om fallskärmstruppernas förövningar inför "Zapad-2009". Fordonet som släpps med fallskärm är en BMD-2, ett lätt stridsfordon.

Det skall bli intressant att se hur genomförandet av "Zapad-2009" kommer att framställas i olika länder och medier.

Inga kommentarer: