söndag 5 september 2010

Ubåtsbeteende som på 80-talet

Utan att en enda svensk redaktion ännu har tagit upp det är de strategiska ubåtarnas beteenden på väg tillbaka till 1980-talet.


Brittisk ubåt av Vanguard-klass.

Det handlar inte om beteende inom Östersjön men dock inom Nordens närområde. Brittiska medier skriver om det, liksom norska.

Kommer det att bli samma brist på eko i svenska medier som när norska NRK rapporterade om att den ryska flygaktiviteten i norr är tillbaka på kalla krigets nivå?

Nato då? Fjolårets övning "Cold Response" var väl den största Nato-övningen i norr sen Sovjetunionens fall. Men var den i klass med de största nordliga Nato-övningarna under sovjetisk tid? Någon läsare som har säkra siffror på dem??

En annan svensk bloggare, Observationsplatsen, har dock tagit upp ubåtarnas återgång till 80-talet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag har inga siffror på gamla NATO-övningar, men här är några på de senaste årens Cold Response:

2006: 10000 soldater
2007: 8500 soldater från 18 nationer
2009: 7500 soldater från 14 nationer
2010: 8500 soldater från 14 nationer

(sökte på "cold response" på www.mil.no för fakta)

Dessutom brukar en betydande marin och flygkomponent vara med, även om siffror för detta är lite svårare att få fram. Flygmässigt var det nog som störst 2007 då hela F-16 community i EPAF (Danmark, Holland, Belgien, Portugal + Norge) deltog förutom alla tre norska stridsflygdivisioner och en svensk dito.

Även om det låter imponerande med 14 deltagarnationer så är bidraget från de flesta ganska litet, och övningen är framför allt tänkt som en vinterövning för det norska försvaret, även om man bjuder in andra länder. Det är väl en NATO-övning eftersom den leds av de norska NATO-staberna, men ingen av de "tyngre" NATO-länderna deltar normalt med några större enheter och största utländska deltagare (antal soldater) de senaste åren tror jag har varit Sverige. Vi är dessutom de enda som alltid kommer med stridsflyg.

Om detta varit de största NATO-övningarna i Norge sedan Sovjetunionens fall vågar jag inte svara på, jag har inte varit med sedan mitten av 00-talet. Dessutom ligger väl "störst" lite i betraktarens ögon, beroende på om man bara räknar personal eller även materiel och förmågor i deltagande förband. Men det skulle förvåna mig om de inte var större på 90-talet då alla västerländska försvarsmakter var större och inte så upptagna med att kriga i Asien.

/MEL