fredag 17 september 2010

Rysk-amerikansk incident i Barents hav

Det var härom dagen en rysk-amerikansk incident i Barents hav: öppna ryska bombluckor över ett amerikanskt fartyg. Händelsen har ännu inte uppmärksammats av svenska medier men däremot av amerikanska och norska.

Var det bara ett fall av dålig humor?

Undrar just vad det var den sverigeaktuelle amiralen fick höra... några förslag från läsekretsen förutom "de hade druckit för mycket raketbränsle"?

UPDATE 18/9: US Navy har just offentliggjort fler detaljer om händelsen. Det var i själva verket flera händelser två dagar i rad, med både en Tu-95 och två Ka-29:or (helikoptrar). Bear-planets (Tu-95) andra överflygning skedde enligt US Navy på en höjd av bara 100 feet, dvs. 30 meter, över det amerikanska fartyget. Kan någon flygare kommentera avstånden?

UPDATE II 18/9: Med tanke på antalet inblandade ryska farkoster kan man nog utesluta att det rörde sig om ett eget initiativ. Men varför skulle flottans ledning eller rentav Kreml beordra dylika både besynnerliga och farliga demonstrationer? På ett ryskt nätforum för flygentusiaster diskuteras just nu händelsen. En förklaring som där lanserats är att USS Taylor måhända hade en objuden gäst under sig och att det var denna ubåt man markerade mot, och inte Taylor.

UPDATE 19/9: CNN har rapporterat om incidenterna, men ännu inga nordiska TV-kanaler, så vitt jag vet.

4 kommentarer:

Jonathan sa...

30 meter är på tok för lågt för bombfällning mot fartyg.

Planet självt skulle ha svårt att överleva ett sådant anfall såvida det inte skedde med kryssningsrobot.

chefsingenjören sa...

Sjömålsrobotar avfyrar man på långa avstånd för att slippa luftvärnet.

http://www.enemyforces.net/aircraft/tu95.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Raduga_Kh-22

Fällning av konventionella bomber på låg höjd försökte sig argentinarna på under falklandskriget, med följd att dom aldrig armerades, utan slog in i fartygen utan effekt.

Passagen var däför bara för att djäklas, men inte värre än vad vi i svenska flygvapnet gjort genom åren mot de stackars ryssarna.

Cornucopia? sa...

Är inte en Tu-95 Bear ett rent ut sagt för djälva stort plan att lågsniffa med alls? Inte lite våghalsigt kan tyckas.

Lars Gyllenhaal sa...

Cornucopia,

Ja, felmarginalerna var nog inte enorma.

Mvh,

Lars