torsdag 23 september 2010

Rysk fokus på Arktis

I Moskva avslutades idag en större internationell konferens om Arktis. I samband med den skickade Kreml ut flera budskap. Det är intressant att jämföra dessa med tidigare uttalanden.

Idag kungjorde Vladimir Putin genom statliga RIA Novosti att Ryssland har de bästa och fredligaste avsikter för Arktis och lovade konkret att Ryssland ska inrätta nya nationalparker i Arktis och anstränga sig att ta bort avfall från sovjetisk militär i regionen. Höga ryska diplomater har ännu uttryckligare sagt att Ryssland inte ska militarisera Arktis. Moskvas engelskspråkiga nyhetskanal inledde veckan så här:Och idag sammanfattade man så här:Hur stämmer då de här budskapen med vad Moskva sade ifjol om "en ny arktisk styrka"? Ska Ryssland bara tillföra modernare utrustning och enbart omdisponera redan existerande styrkor i Arktis? Egentligen bara effektivisera sin arktiska kustbevakning till fromma för världshandeln?

Kustbevakningen i Ryssland är emellertid inte riktigt att jämföra med svensk dito - återkommer till detta. Viktigast är dock att inte ord uttalats om att avstå från de 5-6 nya hangarfartyg, 4-5 stora amfibiefartyg och okänt antal nya atomubåtar som Ryssland är på väg att skaffa. Givetvis kan de teoretiskt sett alla baseras i Östersjön, Stilla & Svarta havet. Men det vore att helt bryta med hittillsvarande basering. Nej, avbryts inte beställningarna kommer Kolahalvön åter bli hemvist för en enorm marin styrka. Man kan tycka att det är bra eller dåligt. Oavsett vad man tycker förändras dock det säkerhetspolitiska läget i Arktis - till vilket även norra Sverige räknas enligt flera länders militär.

Därutöver är ryska gränsvaktsenheter inklusive rysk kustbevakning mycket närmare militära styrkor än polisiära. Exempelvis har man pansarskyttefordon, granatkastare och egna fregatter med antiubåtsmissiler och automatkanoner. Även den ryska kustbevakningens isbrytare har automatkanoner. Inte direkt som svenska Kustbevakningen, som enligt vad jag förstår endast ibland bär pistol, att brukas endast i nödvärn.

Så sent som för en vecka sedan förutsade en rysk akademiker, dessutom en knuten till Kreml, att Arktis kan komma att se nya krig i framtiden (analysen är tyvärr enbart på ryska, men man kan få en uppfattning genom automatisk översättning).

Inom den ryska kustbevakningen - som liksom gränstrupperna är en del av den ryska säkerhetstjänsten - är fartygen utrustade med automatkanoner och antiubåtstorpeder. På bilden, tagen ifjol under en gästvisit i USA, ses fregatten Vorovskoj. FOTO: U.S. Coast Guard

Kort sagt finns det gott om skäl att fortsätta intressera sig för kraven på "naturlig" och "rättvis" gränsdragning i Arktis. Se exempelvis följande tre färska reportage från BBC. Reportaget "The struggle for Arctic riches" visar ett av de åtta (ja, 8) flytande kärnkraftverk som med start 2012 ska placeras ut i ishavet för att möjliggöra Rysslands många arktiska projekt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant bild av den ryska fregatten. Fler informationer skulle uppskattas. Hur översätts det som står på fartygssidan? Vilken kaliber har kanonen på fördäck? Och är det inte en helikopterhangar och dito -platta på akterdäck?

Hrmn

Lars Gyllenhaal sa...

Ja, det är en helikopterplatta. Det står "Kustens beskyddare", så heter kustbevakningen i Ryssland. Jag GISSAR att kalibern är antingen 40 el 57 mm. Någon som vet säkert?

Anonym sa...

sveriges folk bryr sig inte om ryssland eller fdt sovjetstater dessa står ej specielt högt hos svensson tyvärr vet ej svensson mycket om dessa länder. under valrörelsen fanns ej försvarsfrågan ej med bland de 10 viktigaste valbudskapen det är ganska skrämmande anser jag-