onsdag 22 september 2010

Spetsnaz på Nordkalotten

En sovjetisk vilja och förmåga att sätta in specialförband i Norden – bland annat med hjälp av ubåt – beläggs av den just utkomna boken Spetsnaz på Nordkalotten av Viktor Leonov. Boken visar även hur företeelsen marin spetsnaz till stor del växte fram genom specialoperationer i Norden.

Viktor Leonov, författaren av Spetsnaz på Nordkalotten, ingick i den sovjetiska flottans elitförband under andra världskriget och tjänstgjorde både i Nordflottan och i Stillahavsflottan. Han beskriver riskfyllda operationer från norra polcirkeln - i både Finland och Norge - till Koreas kust och berättar om de män som stred vid hans sida.

Under andra världskriget utnämndes bara 115 personer två gånger till Sovjetunionens hjälte. Viktor Leonov var en av dem. Nu kan man läsa Leonovs egna ord i svensk översättning.

Till skillnad från de flesta tidigare böcker som tagit upp fenomenet spetsnaz beskriver denna inte spetsnaz-männen som några sovjetiska övermänniskor. Mer än så bör jag dock inte recensera boken eftersom jag är partisk - jag har faktagranskat den.

Men ett utdrag ur boken kan väl säga en del:

Tyskarna skingrades och kastade sig ned på marken, alla utom officeren, som inte ens brydde sig om att huka sig, som om han var hypnotiserad av kulorna. Han drog fram sin parabellumpistol, ropade något till soldaterna och fick dem att anfalla. Sedan vände han oss sidan igen och fortsatte framåt.
"Han är stark!" sa Charabrin. "Han vet att mina kulor inte kan nå honom, men jag ska nog få honom, den jäveln."

Boken erbjuds om några veckor inom SMB. Om du inte är SMB-medlem, se detta erbjudande.

Inga kommentarer: