torsdag 16 september 2010

Stark amerikansk markering i Östersjön

För första gången sen Sovjetunionens fall besöks Sverige av chefen för världens mäktigaste flotta. Han gör tydliga uttalanden om ökad amerikansk närvaro i Östersjön och i svenska medier tas detta upp av en tidning. Vad sysslar DN, TT, SVT med flera med?

Rätta mig om jag har fel - please! - men jag har hittills bara registrerat en svensk tidningsartikel, i Svenska Dagbladet, och noll svenska teveinslag om den amerikanske flottchefens besök i Sverige. Ett riktigt scoop för SvD:s Mikael Holmström, men hur har de andra tidningarnas redaktionschefer tänkt? Är det bara den svenska avundsjukan eller?


Den amerikanska flottans chef amiral Gary Roughead, vid hans tillträde 2007. US Navy är utan minsta tvekan planetens mäktigaste flotta. FOTO: US Navy

Egentligen hade chefen för US Navy inte behövt säga så mycket - hans blotta närvaro i Sverige är en signal som heter duga. Men för att ingen ska missa budskapet sade amiralen till SvD: "Jag skulle vilja operera mer i Nordeuropa än vi gjort tidigare. Det kommer också att synas i takt med att vi anpassar våra operationer"

Mikael Holmström gör sen en analys av motiven för flottchefens besök och tar upp baltstaternas krav på Nato att öva mer i Baltikum.

Försvarsbloggarna Wiseman och Chefsingenjören har hunnit kommentera och deras analyser borde läsas av samtliga svenska försvarsintresserade både en och två gånger.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det var stora rubriker i Blekingemedier när han besökte Karlskrona tillsammans med Marininspektör Anders Grenstad.

Se här: http://www.sydostran.se/index.88291---1.html

och här: http://www.blt.se/nyheter/karlskrona/chefen-for-us-navy-imponerad-av-den-svenska-flottan(2066609).gm

Lars Gyllenhaal sa...

Skönt att Blekingemedierna gjorde sitt jobb.

Men Dagens Eko, Rapport, Aktuellt, TT, DN, AB m fl - vad höll de på med som var så mycket viktigare att de inte kunde berätta om besöket. Eller missade jag något?