söndag 12 september 2010

Hitler vann

Böcker som handlar om "om-scenarier" är fascinerande, alltså böcker som kretsar kring vad som sannolikt hade hänt om... den tyska sommaroffensiven 1942 varit inriktad mot ett enda mål. Eller om de allierade erbjudit gynnsamma fredsvillkor för en regering utan Hitler etc. Nu har en ny dylik bok utkommit på svenska.


Hur hade andra världskrigets krigshandlingar på Nordkalotten förlöpt om den svenska regeringen agerat annorlunda än vad den gjorde? En sorts "facit" presenteras nu av Dick Harrison. På bilden en tysk bergsjägare på ett frimärke.

Det nya boken heter Om Tyskland segrat: 53 alternativa scenarier och är månadens premiebok inom Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek (SMB). Det står bara en mening i Pennan & Svärdet om bokens svenska kapitel, författat av Dick Harrison. Jag passar därför här på och kompletterar med att upplysa om vad just Harrisons kapitel handlar om. Det tar upp följande tre scenarier:

1. Tänk om Sverige dragits in i finska vinterkriget?
2. Tänk om Sverige sagt nej till Hitler i juni 1941?
3. Tänk om Sverige kunnat gå till militärt angrepp i krigets slutskede?

Jag har just fått boken och ännu inte hunnit läsa den men en genombläddring plus det faktum att Göran Andolf har översatt boken säger mig att det lär bli en av mina favoritböcker under 2010.

SMB säljer boken till specialpriset 98,-. Priset förutsätter dock att man även beställer något annat ur föreliggande nummer av Pennan & Svärdet. Men i samma nummer finns flera andra verkliga höjdare, som Luftkriget över Finland av Joppe Karhunen. En superintressant bok för alla flyghistoriskt intresserade, vill jag påstå. Jag har denna bok sen tidigare.

Sist men inte minst finns elitförbandsklassikern Fallskärmsjägarna av Uno Modin till försäljning genom föreliggande nummer av Pennan. Det är de sista exemplaren av boken som nu ryker. Boken är ett nytryck av romanen från 1964 men med ett fint tillägg i form av 12 sidor bilder.

Inte med i SMB? Spana i så fall in detta erbjudande.

1 kommentar:

Anonym sa...

Har nyss beställt boken och ser fram emot att läsa den.

Micke