måndag 18 februari 2013

Vårt krig mot Napoleon


Till minne av en av de stupade svenskarna i vårt nu 200 år gamla krig mot Napoleon. Stenen står i Karlbergs slottspark.

Nyligen bloggade jag om hur okänt det verkar vara att det är 2014 som det är 200 år sen Sverige som nation formellt var i krig. Det är nu dags att påminna om att vi mycket snart kan minnas Sveriges näst senaste krig, vårt krig mot Napoleon 1813-1814.

I dessa dagar för två hundra år sedan lät kung Karl Johan upprätta diverse krigsplaner för att i mars 1813 ingå ett avtal med England. Kort sagt skulle Sverige skicka 30 000 soldater till kontinenten för att bidra till nedkämpandet av Napoleon. Så skedde även - den 24 mars började den stora svenska styrkan att överskeppas. Den stod under befäl av en av de mest speciella svenska officerarna någonsin, Curt von Stedingk, som utmärkt sig så i närstrid som svensk frivillig i USA:s armé att han dekorerats av George Washington personligen (se Svenskar i krig).

Bland de slag mot Napoleon som den svenska styrkan aktivt kom att delta i märks slaget om Leipzig, då Wilhelm von Döbeln stupade. Det är till hans minne stenen ovan restes i Karlbergs slottspark. Gissningsvis lär det nutida Sverige endast i mycket begränsad mån uppmärksamma detta 200-årsminne, men intresserade kan med fördel bege sig till Leipzig i höst, för att uppleva slagets återskapande:

Från 2011 års reenactment av slaget om Leipzig.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Slaget vid Leipzig och Carl Johan Bernadotte högtidlighålls varje år i brittiska armén av Royal Horse Artillery / Rocket Troop. Man skålar på årsdagen av slaget för den svenske kungen i snaps, som vid slaget förde befälet över denna enhet. Enligt Wikipedia så sänder också den svenske kungen en hälsning till enheten varje år.

http://en.wikipedia.org/wiki/O_Battery_(The_Rocket_Troop)_Royal_Horse_Artillery

Anonym sa...

Jag har jobbat flera år som guide på ett krigshistoriskt muséeum och brukar inleda med att fråga besökarna när vi hade krig senast.

En del svarar "aldrig", "1500-talet", "vi är i krig mot Afghanistan" eller "prosit" men det vanligaste svaret är och förblir 1809. Förklaringen är nog att vår förlust av Finland gett ett starkare avtryck i vårt historiebruk än insatserna 1814.

Måhända är det även så att 1809 så att säga trängt bort 1814.

StaffanE sa...

Vad jag förstår så finns #Leipzig1813 på Twitter. Är dålig på tyska. Man skulle kunna använda #LEJ1813se för svenska deltagare. LEJ är beteckning för flygplatsen utanför Leipzig. Eller #LEJ1813 Ett förslag alltså.