- Lars Gyllenhaal
- Author, film researcher and member of the Swedish Military History Commission.
måndag 18 februari 2013
Vårt krig mot Napoleon
Till minne av en av de stupade svenskarna i vårt nu 200 år gamla krig mot Napoleon. Stenen står i Karlbergs slottspark.
Nyligen bloggade jag om hur okänt det verkar vara att det är 2014 som det är 200 år sen Sverige som nation formellt var i krig. Det är nu dags att påminna om att vi mycket snart kan minnas Sveriges näst senaste krig, vårt krig mot Napoleon 1813-1814.
I dessa dagar för två hundra år sedan lät kung Karl Johan upprätta diverse krigsplaner för att i mars 1813 ingå ett avtal med England. Kort sagt skulle Sverige skicka 30 000 soldater till kontinenten för att bidra till nedkämpandet av Napoleon. Så skedde även - den 24 mars började den stora svenska styrkan att överskeppas. Den stod under befäl av en av de mest speciella svenska officerarna någonsin, Curt von Stedingk, som utmärkt sig så i närstrid som svensk frivillig i USA:s armé att han dekorerats av George Washington personligen (se Svenskar i krig).
Bland de slag mot Napoleon som den svenska styrkan aktivt kom att delta i märks slaget om Leipzig, då Wilhelm von Döbeln stupade. Det är till hans minne stenen ovan restes i Karlbergs slottspark. Gissningsvis lär det nutida Sverige endast i mycket begränsad mån uppmärksamma detta 200-årsminne, men intresserade kan med fördel bege sig till Leipzig i höst, för att uppleva slagets återskapande:
Från 2011 års reenactment av slaget om Leipzig.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Slaget vid Leipzig och Carl Johan Bernadotte högtidlighålls varje år i brittiska armén av Royal Horse Artillery / Rocket Troop. Man skålar på årsdagen av slaget för den svenske kungen i snaps, som vid slaget förde befälet över denna enhet. Enligt Wikipedia så sänder också den svenske kungen en hälsning till enheten varje år.
http://en.wikipedia.org/wiki/O_Battery_(The_Rocket_Troop)_Royal_Horse_Artillery
Jag har jobbat flera år som guide på ett krigshistoriskt muséeum och brukar inleda med att fråga besökarna när vi hade krig senast.
En del svarar "aldrig", "1500-talet", "vi är i krig mot Afghanistan" eller "prosit" men det vanligaste svaret är och förblir 1809. Förklaringen är nog att vår förlust av Finland gett ett starkare avtryck i vårt historiebruk än insatserna 1814.
Måhända är det även så att 1809 så att säga trängt bort 1814.
Vad jag förstår så finns #Leipzig1813 på Twitter. Är dålig på tyska. Man skulle kunna använda #LEJ1813se för svenska deltagare. LEJ är beteckning för flygplatsen utanför Leipzig. Eller #LEJ1813 Ett förslag alltså.
Skicka en kommentar