torsdag 28 februari 2013

Syftet med "Russia attacks Sweden"

Musikvideon [nu borttagen av den som lade upp den] om svensk försvarspolitik som har sänts av Rysslands största TV-kanal.

Både ÖB Sverker Göranson och försvarsminister Karin Enström figurerar i en proffsig musikvideo om svensk försvarspolitik som har sänts av Rysslands rikstäckande Kanal 1 i programmet "Yesterday Live".

Det finns många kul detaljer i videon som fokus på de ryska luftlandsättningstrupperna (VDV) och att de fjolliga svenska soldaterna läser Karlsson på taket, alla ryssar känner till Karlsson mycket väl. Ett bord från IKEA finns också med i en klockren poäng.

När man väl skrattat färdigt åt videon kan man dock fundera på det stora invasionsscenario som den påstår att svenska militärer och politiker tror på alternativt vill att vi ska tro på. Vilka svenska försvarsdebattörer är det som hävdar att Ryssland önskar ta över Sverige? För två veckor sedan skrev Wiseman texten "Den för uppenbara frågan" ur vilken jag citerar:

"Tyvärr verkar diskussionen ofta fastna i huruvida det finns ett "invasionshot" eller ej. Framförallt är företrädare för den rådande försvarspolitiken mycket måna att framhålla att det inte finns något invasionshot mot Sverige och att det inte går att se något sådant i framtiden heller.

Det är att slå in öppna dörrar och ett argument man gärna använder i debatten eftersom det kan förlöjliga dem som vill se en förstärkning av försvarsanslagen, respektive oroar sig för utvecklingen i Ryssland. Ryssland har inget som helst intresse av att invadera Sverige.

Säkerhetspolitiken och internationella relationer är, för att travestera ordföranden i Försvarsberedningen Cecilia Widegren, betydligt mer "komplex, gränslös och oförutsägbar" än om det finns ett invasionshot eller inte.

Sverige kommer inte ensamt att bli indraget i en konflikt med t ex Ryssland. Däremot kan exempelvis motsättningar mellan Ryssland och andra länder, framförallt forna sovjetrepubliker med rysk befolkning snabbt få efterverkningar även för Sverige. Detta är just ett sådant scenario som våra baltiska grannländer oroar sig för och av den anledning välkomnade man också utrikesminister Carl Bildt utfästelse om att Sverige aldrig skulle vara neutralt vid ett angrepp mot Baltikum. Vare sig man vill det eller inte är Gotland en ovärderlig spelpjäs vid en sådan konflikt, och framförallt vid risken för en sådan konflikt. Varken NATO eller Ryssland har råd att låta den andra sidan ha denna spelpjäs. Dagens läge med ett militärt vakuum på Gotland är det farligaste av alla."

(Ursäkta att citatet blev så långt Wiseman)

Man kan även fundera över musikvideons slut. Det är ungefär samma uppmaning som den ryske generalstabschefen Makarov kom med till Finland ifjol (då utan skämt), att det vore bättre att gifta sig med Ryssland än med Nato.

Tack för tipset om videon, Ulf!

5 kommentarer:

Unknown sa...

Propaganda är ett mångfacetterat verktyg.

Anonym sa...

Humor och satir är farliga vapen i den psykologiska krigföringen; det är ju allmänt känt. Men man kan fråga sig vem som har bekostat (och kanske beordrat) denna sverigeförlöjligande videon. Att det är meningen att den skulle nå omvärlden i allmänhet och svenska tittare i synnerhet förstår man ju av den engelska textningen. Får se om någon svensk kanal nappar.

Hrmn

oajonsson sa...

Bra poängterat!

Här kommer en-veckas(för)svaret du väntade på, precis som IO14 är den också försenad (prolongerad?)

http://sakpol.wordpress.com/2013/02/28/forsvarsformagan-hojda-anslag-eller-nato/

Herbert Kristen sa...

Därmed har vi fått hjälp med att lägga en stadig ram runt debatten i ett format vi förväntas förstå. PsyOps 101.

Upandaway sa...

Kommenterade detta på min blogg också. Måste säga att ju mer jag funderar kring videon, desto mer obehaglig känns den.

Att ett främmande land med mycket grumliga avsikter så medvetet försöker påverka vårt lands politiska diskussion är något helt nytt för vår tid.

Visserligen kan man ju se kommentarerna från Fogh och Norge den senaste tiden i samma ljus, men dessa länder är ju våra vänner.

Undrar vad det kommer få för effekt, jag hoppas folk förmår att se igenom det.