torsdag 21 februari 2013

Svensk prickskytt blev amerikansk kursetta

Kort klipp om marinkårens prickskytteutbildning.

Håkan är till vardags officer vid Arméns jägarbataljon (AJB) i Arvidsjaur. Som AJB:s egen blogg nu meddelat har Håkan just genomfört den amerikanska marinkårens Scout Sniper Team Leader Course. Resultat: kursetta.

Är du intresserad av prickskyttar och prickskyttevapen kan jag rekommendera dig att läsa min artikelserie MILITÄRT! i vilken jag hittills tagit upp ämnet i två artiklar, och fler lär det bli. Artikelserien får man i pdf-form helt kostnadsfritt via webbplatsen för MILITÄRT!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det här är ett praktexempel på hur de "nya" officerssystemet inte fungerar och som jag ser fallera i FM. Detta är inte riktat mot Håkan, då han uppenbarligen är rätt man på rätt plats, men varför skickar in FM specialister på kurser som detta? Om 4 månader är det 6 år sedan de första specialisterna tog examen. Tyvärr försvinner många av våra bästa och mest ambitiösa specialister ut i det civila på grund av noll och intet karriär och löneutveckling. Om FM nu vill ha specialister, varför satsar ingen något på dem i syfte att få just specialister?

Anonym sa...

@Anonym 212210:
1. Håkan är inte sprungen ur det nya systemet. Han kommer från "den gamla skolan".
2. Ingen är specialist efter 1,5 år på funktionsskola, låt dig inte luras av namnet som är en ny etikett på underofficer. Det tar tid att bli specialist inom samtliga arbetsområden!
3. Det är inte meningen att "specialisten" skall göra karriär, det är individen medveten om när denne påbörjar utbildningen. Är den inte det tyder det på att den inte orkar lära sig systemet - föga intresse för sitt liv.

Mvh Johan, från "den gamla skolan".

Anonym sa...

Det tycks har funnits fler svenska USMC Scout Snipers. Hittade denna länk http://paladinpress.commercev3.com/downloads/eBooks/PDFs/Samples/ROUNDPDF-The-One-Round-War-Free-Sample.pdf

Här finns en bild med tillhörande text "Marine Sgt. Bjorn A.G. Dahlin, from Sweden, a squad
leader with Third Marines Scout-Sniper Platoon at The Rockpile, 1967."

Lars Gyllenhaal sa...

Hej du som skrev om USMC-frivillige Björn Dahlin. Tack för tipset - just den boken och bilden var nya för mig. Om Dahlin och andra svenskar som övergått till amerikansk tjänstgöring har jag dock skrivit en del i min och Lennart Westbergs bok "Svenskar i krig". Mvh, Lars

Anonym sa...

@Johan:
1. All personal ur tidigare system skall in i det nya, dvs antingen OF eller OR. Låt oss lyfta diskussionen från personen i fråga. Är det vettigt att skicka OF på utbildningar som tydligt bör ligga inom ramen för en OR utbildningar?
2. Det har jag inte påstått. Men bland de första som tog examen så finns det personer som snart varit anställda i sex år och därtill har tidigare erfarenhet som soldater. När blir de specialister? Det kommet aldrig att skapas några specialister om de inte får möjlighet. Eller ska vi skita i dem och tacka för att de levererat billig arbetskraft i ett antal år? Huvudsaken är att är att FM är tydlig med sitt budskap.
3. Är karriär att stiga i grader håller jag med. Men jag anser att det är ett snävt begrepp och att specialister också ska göra karriär inom ramen för deras spår. Annars kommer vi att kasta pengar i sjön på att utbilda spelar dessa "underofficerare".

Mvh Mj Magnus från "den gamla skolan"

Anonym sa...

@ Mj Magnus:
1. a)För att stanna kvar vid utbildningarna i artikeln - det är inte kurser som är helt tydligt att dom bör bestridas av OR. Kurserna syftar till att personalen ska kunna insatsplanera och insatsleda USMC Sniper Teams på taktisk nivå. Är det enligt dig fel att ha en OF till detta? En individ som ska ansvara för hela processen vid nyttjandet av sniper teams i både fredsbevarande och fredsframtvingande insatser i alla möjliga miljöer. Vad tycker du?
Ja men det är ju en "Team leader course"? tänker någon...helt riktigt. Det är också enligt många helt riktigt att den som leder och ansvarar för en enhet/förbandstyp själv ska ha varit med och utfört det den underställde gör.

1b) Det enkla svaret på din fråga är "NEJ". Klart att det inte är vettigt att skicka OF på en OR-utbildning. Det är som att ifrågasätta att rätt ska vara rätt.
Ibland är verkligheten mer invecklad än vad den ter sig, vilket mitt svar 1a bevittnar om.

2. Klart att det finns specialister där ute, det har du rätt i! Men att komma direkt från 1,5 år på funktionsskola och anse sig själv vara specialist inom exempelvis Markstrid/Logistik/ledning eller Artilleri ja, det är inte så nyanserat i min värld. Lika onyanserat tycker jag det är;
att påstå att vi "skiter i dem mer än i OF", FM är dålig på att vårda sin personal - oavsett om det är OF eller OR.
att kalla det "billig arbetskraft" vilket insinuerar att nya OF tjänar mer - vilket är felaktigt.

2,3... FM personalpolitik är ett djupt och brett ämne vi skulle kunna diskutera i förbannelse här i kommentatorsfältet. Låt oss istället göra mössa av och berömma vår norrländska kollega för en väl genomförd utbildning och invänta nästa rapport.

Mvh Johan

Anonym sa...

Exakt - beröm till denne Arvidsjaur bo! Jag är tidigare K4ing och skickade artikeln till vänner från USMC och de var mäkta imponerade, det är en svår/tuff kurs.