fredag 12 februari 2010

Rysslands plan(er) världens bästa

Finland har sagt ja till den ryska gasledningen. Idag uppger även Rysslands Röst att Tysklands utrikesminister uttalat stöd för Rysslands förslag om ett nytt avtal om Europas säkerhet.

Bakgrunden till Finlands "korrekta beslut" är intressant. Kanske mer om den framkommer senare.

Flera medier inklusive Rysslands Röst, Economist och DN:s nätupplaga (varför inte i papperstidningen, eller har det stått i Sthlm-upplagan?) har uppgett att den rekordstora vapenaffären mellan Ryssland och Frankrike är så gott som avgjord. Frågan verkar nu bara vara hur många franska amfibiefartyg det blir i den ryska flottan.

Rysslands egenproducerade nya generation av jaktflygplan höjdes igår till skyarna av den ryske generalstabschefen Nikolaj Makarov; planen besitter "ett intellekt, som kan mäta sig med människans".

I Finland börjar man öppet debattera vad man ska ersätta jaktplanet F-18 med.

Den mest intressanta finska artikel (på engelska) jag läst på mycket länge är dock absolut denna, om ryskt säkerhetstänkande. Artikeln bygger på ett föredrag som hölls i Paris i november ifjol. Har du inte tid - läs i alla fall slutet.

Sist men inte minst ett lästips av rent historisk karaktär. De första svenska kustjägarna - "urkustjägarna" - har fått denna fina sajt med anekdoter, svårslagna rekord och en del bilder.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jeps, gasledningen kommer att öka spänningen i östersjön samt finska viken, det är ju klart och signaler till detta har man ju sett redan med ökad marin närvaro, nya radarstationer och stora övningar.

Lars Gyllenhaal sa...

Ja hur kommer gasledningen, nu när den snart blir en fysisk realitet, att påverka säkerhets- och försvarspolitiken i Östersjöområdet? Årets verkligt stora fråga i denna region.

Anonym sa...

Din artikel får mig att fundera.
Kan man på något sätt se en respons i Sverige på händelserna i Östersjöområdet? Vilken strategisk betydelse kan gasledningen tänkas få i framtiden, sett ur ett ryskt perspektiv, mer än fyllda kassakistor i Kreml?

Jag kan inte påstå att jag följer händelserna dagligen, men att Ryssland bygger en gasledning direkt till hjärtat av EU, utan nämnvärda protester, och att de stolta fransmännen säljer avancerad marinteknik till Ryssland(!), får i allafall mig att häpna och undra över de realpolitiska bakgrundsmotiven. Finns det en dold agenda mellan EU och Ryssland?

Lars Gyllenhaal sa...

Frågorna du ställer är sådana som våra stora ledarsidor borde diskutera - men oftast undviker. Tydligen ogillar de, liksom de flesta debattörer, så pass problematiska ämnen. Ang. Frankrikes vapenexport påminner jag om de franska vapnen (Exocet) som britterna möttes av vid Falklandsöarna.

Anonym sa...

Ja, på ledarsidorna finns inte mycket att finna. Utrymmet verkar vara begränsat till jobb- skattepolitik och miljöfrågor.

Att en försäljning av den här digniteten till Ryssland inte uppmärksammas i media och verkar passera obemärkt förbi är en gåta för mig. Jag är inte förvånad, snarare luttrad, men fortfarande förbryllad över valet av nyheter och fördjupningar i svensk media.