onsdag 3 februari 2010

Obama: Ryssland ett hot på medellång sikt

Obama-administrationen pekar ut Ryssland som ett hot på medellång eller lång sikt. Den slutsatsen drar svenska FOI. Vidare antar FOI:s analytiker att USA därför kommer att prioritera marin- och flygstridskrafter.

FOI släppte igår denna högintressanta analys av Obama-administrationens säkerhetspolitiska syn på omvärlden. Två citat från FOI:s analys:

På medellång eller lång sikt ses Kina och Ryssland som militära hot medan Nordkorea och Iran betraktas som närtida hot. USA planerar också att ha kvar sina nuvarande styrkor i Europa.


och:

Administrationen vill fortsätta med nedrustningen på kärnvapensidan men låter avskräckningspolitiken fortsätta fast med konventionella vapen, samt lyfter fram upprorsbekämpning som ny prioriterad förmåga.


Vidare tolkar FOI det som att ovan kommer att resultera i prioritet för satsningar på USA:s marin- och flygstridskrafter (se memot som sidan länkar till).

Svenska medier har ännu inte rapporterat någonting om den nya FOI-analysen.

3 kommentarer:

nicke_s sa...

Intressant rapport från FOI. Vad gäller Kina skulle jag vilja trycka på den ökade ekonomiska tyngd som de börjat göra gällande i sina uttalande. USA står där inför ett vägskäl på flera plan. Såväl som EU inom den ekonomiska sektorn.

USA:s/Nato:s bevarade/ökade truppnärvaro i Europa är en symbolisk motvikt till Ryssland, för att fungera lugnande och balanserande. Jag ser det som en direkt följd av utvecklingen inom Ryssland.

Lars Gyllenhaal sa...

Kan det vara nära trubbel pga Taiwan?

Mvh,

Lars

nicke_s sa...

Jag tror inte det om man specifikt ser till den Ostasiatiska sfären. Där är jag mer av den uppfattningen att USA:s nära kontakt och utbyte med Taiwan i själva verket väger upp och stärker säkerheten i området. Sedan följer naturligtvis de obligatoriska utspelen på diplomatisk nivå med hot om ekonomiska sanktioner. Där är jag emellertid, iallafall på sikt, osäker på USA:s styrkeförhållande. Det kan bli en kommande akilleshäl för USA och därmed övriga Västvärlden.