fredag 19 december 2014

Sverige har flyttat


Höjdpunkter från förra veckans beredskapsövning kring Kaliningrad.

Uppenbarligen har Sverige som genom ett trollslag flyttats från Norden till någonstans i Latinamerika. Hur gick det till egentligen?

Slutsatsen att Sveriges geografiska läge radikalt förändrats är svår att inte dra efter att ha läst dagens DN. Tre helsidor och en del av ledarsidan handlar nämligen om Kuba. Visst är Obamas nya Kuba-politik en viktig nyhet, men proportionerna? Förra veckan körde Kreml en oanmäld beredskapsövning i Kaliningrad, alltså i högsta grad närområdet, omfattande enligt deras egna uppgifter, bl a på svenska, 9,000 soldater och inte minst fallskärmstrupp (se filmklippet ovan), två Iskander-brigader och över 600 stridsfordon varav 250 (!) stridsvagnar, samt 55 (!) fartyg, 41 (!) flygplan och 100 artilleripjäser. Att sätta igång så pass mycket i närområdet, och dessutom oanmält, är - för att uttrycka det mycket milt - inte normalt.

Vad har då DN-läsarna fått ta del av om ovan? Jo, idag publicerade DN en TT-notis om detta, på sidan 15. Notisen beror på att Försvarsmakten igår höll en presskonferens i vilken man tog upp att förra veckans Kaliningrad-övning var av en typ som "inte setts sedan det kalla krigets dagar". TT, som producerat notisen, valde dock att inte ta med en enda siffra, inte ens det spektakulära antalet flyplan och fartyg. Inte ens ordet Kaliningrad kom med. SvD är möjligen en smula bättre, genom att man lagt ut ett filmklipp från presskonferensen som innehåller några till detaljer, men inte antalet vapensystem och förband.

För att säga något positivt om DN:s omvärldsbevakning har man publicerat en egen artikel i nätupplagan om den snabbare upprustningen i Arktis. DN:s artikel bekräftar att det blir en brigad om 7,000 pers i Alakurtti, fem mil från finska Lappland (A. var fram till 1944 finskt). DN:s ingress är dock knasig, det finns inget som tyder på att brigaden ska syssla med signalspaning - de tidigare kungjorda signalspanarna utgör en annan enhet. DN missade också att TASS-artikeln som man länkar till uppger att brigaden ska vara formerad före denna månads slut ("...planned to form completely by the end of this month”). DN rapporterar dock även att Su-24:orna i Montjegorsk, 12 mil från finska Lappland, ska bytas ut mot Su-34:or. DN är därmed första svenska riksmedia att berätta om flera viktiga förändringar i norr, dock ännu inte i papperstidningen. Sist men inte minst, har någon sett ett inslag om dessa förändringar i SVT, TV4 eller hört något på radion?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Svar på sista frågan: Nej, nej och nej!
Men varför rapportera? Inget ont kan väl hända lilla svedala?
Vi borde inte ens behöva hävda vårt territorium. Det är naturligtvis avskräckande nog när vi har partiledare och statsminister som vill ha hårdare tag mot ryssen....
Gudars vilken parodi vi svenskar måste uppfattas som.
Hag

Anonym sa...

Vadan allt märkligt hemlighetsmakeri? Försvarsmakten berättar inte om avstyrda incidenter, de berättar inte att våra Gripen, till skillnad mot samtliga grannländers incidentplan, inte har någon annan beväpning än AKAN, befolkningen vaggas in i en tro att vi har en försvarsförmåga som är kapabel att avstyra i stort sett allt. När ÖB gick ut och berättade om "enveckasförsvaret", var det många som for i taket och undrade om de kunde döma honom för att avslöja rikshemligheter. Men rikshemligheten lär vara vida känd bland de länder som kan tänkas anfalla oss respektive hjäpa oss i orostider. Detta, liksom de flygplans nationaliteter som blivit avvisade av obeväpnade Gripen. Till syvende och sist är det alltså hemligt för den svenska befolkningen, vilket är fullständigt befängt! Försvaret är till för oss, för att vi ska kunna förvissas om ett liv i frihet. Att det finns skrämmande brister, ska vi inte få veta. Inte av FM, inte av Riksdag och inte av media.
Hur skulle det vara om det var hemligt hur många brandbilar det fanns i kommunen, just för att det bara fanns en och den hade en oberäknerlig startmotor? Skulle kommuninnevånarna vara nödda att vänta på att det började brinna för att uppdaga detta?

Anonym sa...

Två saker:

För det första, vänster media är mer intresserade av kommunistiska Kuba än saker som sker utanför dörren som handlar om försvaret.

För det andra, både journalister och folket i allmänhet är ganska okunniga om militära begrepp som Iskander, SU-34 mm. Det vet ej vad det innebär, vilket värde begreppen har, vad det betyder för Sverige. Någon måste tolka och översätta det till "schlagersvenska" vilket få kan, allra minst media.

Unknown sa...

Tyvärr så verkar försvaret av Sverige vara en icke fråga, så länge som det nya och det gamla (Nya M & Sossarna) inte vill ta frågan på riktigt. De små partierna med någon slags försvars vilja har inget att säga till om i denna fråga.

Anonym sa...

Jag tror att siffrorna är för svåra att greppa för både media och FM.
FM håller en helt annan nivå på uppseendeväckande många deltagare från FM på en och samma plats, samtidigt:-)

"02 september 2014 kl: 15.30
HR-centrum
Över 200 deltagare från Försvarsmakten deltog under helgen i tävlingen Tough Viking, på Gärdet i Stockholm.
– Det var kul att se så pass många Försvarsmaktsanställda på en och samma plats, säger Försvarsmaktens evenemangsansvarige Ann-Charlotte Lyman."

F.d. Teaterdirektören.

Anonym sa...

Att ryssen övar i Kaliningrad har ingenting med Sverige att göra, det handlar om att Nato/USA placerar ut allt större mängder krigsmateriel i norra Europa.
Vi får takta ner en smula, Ryssland har ingen kapacitet för en invasion över havet i Östersjön utan dom får fullt upp med att försvara sin egen enklav i Kaliningrad mot de styrkor som Nato bygger upp.

Anonym sa...

RE:"Att ryssen övar"
Och om du har fel ? Jag tycker att kapaciteten verkar god. Om det gänget (9000 man) far mot Gotland plötsligt vad gör vi då. Skjuter med Gripens automatkanon ?

Anonym sa...

RE:"Att ryssen övar"
Ah, du är en "russlandversteher", en rysslandskännare! Extraknäcker du på Trollbat i Putingrad?
Patetiskt inlägg att du påstår dig veta varför ryssen övar.