tisdag 2 december 2014

Kortfilm om tyska oplatsen på svensk mark


Vi trodde att vi bara skulle hitta saker på den norska sidan av gränsen...

I senaste numret av Soldat & Teknik (6/2014) finns två artiklar av undertecknad, bl a "Tysk bunker på svensk mark" om den tyska ställning, sannolikt en observationsplats, som mina fjällkamrater och jag fann i somras.

Tack vare fjällkamraten Mikael Norman kan jag nu presentera en kortfilm som han gjort om ställningen - se ovan. Det värn som har korrugerad plåt är det som är inringat i helsidesbilden i tidningen. Det värnet är tveklöst på svensk sida av gränsen, i Norrbottens län. Sedan visas några till värn varav något är på själva gränsen och något ligger på norsk sida. Passar på att nu avslöja att i kommande numret av Soldat & Teknik kommer helt nya uppgifter om denna ställning som gör den ännu intressantare.

Boken som berättar om såväl tyska som allierade soldater (amerikanska, brittiska, norska, polska och sovjetiska) på svensk mark, boken Tyskar och allierade i Sverige, dyker snart upp i Pennan & Svärdet och det är versionen i storpocket som inkluderar ett bonuskapitel.

3 kommentarer:

Henrik sa...

Hej!

Jag har gjort ett arbete i historia som handlar om utländska frivilliga i Waffen-ss. Skulle du vilja vara snäll och ta en titt på det?

MVH Henrik

Lars Gyllenhaal sa...

Hej Henrik,
Får hänvisa till Lennart Westbergs och min gemensamma bok "Svenskar i krig 1914-45".
Lycka till med skrivandet!
Mvh,
L

Henrik sa...

Tackar ödmjukast. Herrarnas bok är med som referens.