fredag 7 november 2014

Mer Finland-Sverige och 1,000,000 pageviews


Finlands försvar - en samling sevärda klipp.

Det rör på sig i det militära samarbetet med Finland även om Expressens artikel idag kanske drar lite för stora växlar, alltså "ÖB vill se allians med Finland om försvaret".

Men kanske blir det så. En sak är helt säker, denna blogg har nu över en miljon pageviews.

Trevlig helg allihopa!

6 kommentarer:

Roger Klang sa...

Jag såg själv en hel del av dessa finska Försvarsmaktsvideos för någon dag sedan. En hel del av dem har engelska undertexter som man kan trycka fram så att man kan förstå vad de säger.

En av dessa videos handlade om hur den finska försvarsmakten så sent som 2011-2013 någon gång, har gjort en omställning från "terrängerövringsförsvar" till ett mer modernt framgångsrikt koncept. Jag hittade den dock inte igen idag genom att följa din länk.

Men som jag ser det så är skillnaderna inte stora mellan det gamla finska försvaret från 1939 och det nya. Bägge fokuserade runt tillfartsvägar.

Med vänlig hälsning Roger Klang

Anonym sa...

Finlands problem är för lite teknik och för mycket soldater med lätt beväpning. Sveriges problem är för mycket teknik och för lite pengar över till soldater.

En lagom politik eftersökes. Från båda länderna.

//Solid State Society

Anonym sa...

Re Klang.

Artilleri och lättrörligt sådant har varit basen i varje framgångsrikt försvar.

Finlands försvar 1939-1945 och försvaret av Bastogne kan exemplifiera detta.

Anonym sa...

Har vi verkligen för mycket teknik?
Vi verkar mest bränna pengar på utlandsförband och en massa civilanställda på våra regementen.
Annars är förstås ett militärsamarbete med Finland den bästa lösningen för oss båda, håll oss bara så långt ifrån Nato som möjligt.
Är det någonting vi måste satsa på så är det luftvärn, har man luftherraväldet så vinner man krigen.
Robot70 är i sammanhangen en liten och klen robot med usel räckvidd, vi måste ha långt bättre grejor.
Titta på Donetsk hur effektiva DNR där varit med det luftvärn dom förfogar över, de plan som Ukraina haft har knappt kunnat flyga över fientligt område utan att bli nedskjutna vilket gjort att dom enkelt och utan större risker kunnat omgruppera i en terräng som annars varit som vikt för luftangrepp med öppna fält i nästan hela området.

Strilsäker sa...

Det mesta om inte allt finns på svenska. Finland är tvåspråkigt.

Sedan tycker jag solid state society prickar in det mycket bra. Finland är lite i valet och kvalet som Sverige var på nittiotalet.

Roger Klang sa...

@ Anonym 11:01 den 9 nov:

Jag tror att vid Salla så använde finnarna Mottis, dvs. de omringade och triggade fienden att börja skjuta loss och dessa lämnades sedan att "koka" bort sin ammunition innan finnarna slog till på allvar. Vissa större Mottis var för stora, så de varade ända till vinterkrigets slut. Men vid Salla var vägarna centrala i krigföringen. Eller har jag fel? För i så fall vill jag gärna veta det.

Artilleri var den tidens främsta standoff-vapen, så det du säger är naturligt.

Roger Klang