tisdag 11 november 2014

Hon kallades "besten" av Churchill


Sä här skildrades nyheten om hennes sänkning när det begav sig.

Den 12 november 2014 är det 70 år sedan slagskeppet Tirpitz sänktes av RAF. Det skedde inte långt från Sverige och var slutet på en lång och mycket kostsam jakt ledd av framförallt Churchill, som kallade fartyget för "besten".

Jägarna var förutom RAF och Royal Navy flera allierade underrättelse- och specialförband på både norsk och svensk mark. Man kan till och med säga att en bidragande orsak till att Sverige fick sin första allierade underrättelsebas, "Kari" vid Torne träsk, var jakten på Tirpitz.

De många olika operationerna mot henne slutade alltså den 12 november 1944. Av 1,859 ombord den dagen så dog 971 man. Än idag syns enorma kratrar på den närmaste stranden. Åk dit, till Tromsö i Nordnorge, och se dem själv.

Som väldigt konkreta minnen av jakten på Tirpitz ligger än idag flera rester av "Kari" kvar och flera andra baser är i bättre skick (Sepals) liksom stora delar av Lancaster-bombaren "Easy Elsie" utanför Porjus i Norrbotten, där hon nödlandade. I ett kommande nummer av Pennan & Svärdet berättar jag mer om särskilt sevärda platser och muséer i Nordnorge.

Inga kommentarer: