Fr o m den 25 oktober finns en sovjetisk militärkarta över Stockholm utställd på Armémuseum. En karta som jag inte själv har. Ovanför syns del av Sovjets karta över Sundsvall med bl a polishus och Televerket listade som ”viktiga objekt”.
På SVT Opinion finns ett inlägg av mig om ryska röster om ubåtsoperationer i svenska och ”skandinaviska/nordiska” vatten. Då texterna på SVT Opinion måste vara korta (tre tusen tecken) var det en del uppgifter som inte kunde komma med – de kommer därför här nedanför istället.
Som en del av researchen för P3-dokumentären "Kidnappningsförsöket på Peter Wallenberg och den sovjetiska kartläggningen" ringde jag upp den marina spetsnaz-veteranen kaptenen av första graden (motsvarande överste) Gennadij Sizikov i Moskva. En tuff herre men inte ovillig att samtala en stund. Efter att ha pratat lite om äldre spetsnaz-historia tog jag upp de ryska TV-dokumentärerna om marina spetsnaz, varav en Sizikov varit konsult för. Jag bad honom förklara om det var Sverige som avsågs med frasen ” våra nordiska marina grannar”, som finns i den dokumentär som han var konsult för (enda konsult). Resultatet kan du höra här (kort utdrag från P3-dokumentären):
Ett annat intressant citat i rysk TV yttrades av den ryske marinhistorikern Arkadij Tjikin:
”Det måste sägas att vad gäller de sovjetiska undervattensdiversanterna så var de förstklassiga, de mest kompetenta specialisterna på undervattenskrig under kalla krigets period. Det var inte en gång utan tiotals gånger som de på territoriet av andra länder osanktionerat utförde skarpa uppdrag. Hur många gånger de for in på utländska staters territorium vet bara få.”
Marinhistorikern nämner alltså inte några enskilda stater men innebörden av citatet är dock att Sovjetunionen bedrev marina specialoperationer på andra staters territorium. Jag tog reda på att Arkadij Tjikin skrivit en rad böcker, ringde upp honom och han sade att om jag ville veta mer om marin spetsnaz borde jag läsa hans bok Morskie djavoly (2010) alltså ”Havsjävlarna”. Den hade enligt Tjikin länge granskats av en myndighet i Moskva innan den kunde utges. Jag skaffade boken och fann då bland annat följande avsnitt:
"För lösandet av specialuppdrag utförde Vympel-gruppens officerare rekognosering av sannolika stridsområden genom att resa utomlands och studera detaljer i försvarssystem och försvarsorganisation i hela regioner i samverkan med motsvarande förband från vänligt sinnade länder. Det var en dyr och väl uttänkt mekanism, till vilken många sovjetiska och andra länders myndigheter knöts."
Marinhistorikern ifråga, vars böcker fritt kan köpas i Ryssland, tog alltså upp att även KGB-specialförbandet Vympel (som beskrivs i Ryska elitförband) sysslade med marina specialoperationer. Men vad menar han med ”sannolika stridsområden” och ”motsvarande förband från vänligt sinnade länder”? Det krävs ingen Einstein för att gissa att DDR (Östtyskland) och Polen kan vara bland dessa länder. I Mikael Holmströms Den dolda alliansen kan man läsa om polska erkännanden om förberedande operationer på danskt territorium och i Ryska elitförband kan man läsa om motsvarande östtysk verksamhet på svenskt territorium.
Arkadij Tjikin är inte den förste att ta upp att Vympel också bedrev marina specialoperationer utomlands. Ett av KGB:s toppnamn inom specialoperationer, Jurij Drozdov, ville 1994 kanske visa prov på öppenhet då han för den tyska tidningen Focus berättade att Vympel även i praktiken utfört marina specialoperationer i icke namngivna länder, ”…utan att bli upptäckta”.
Från och med lördag den 25 oktober kommer man på Armémuseum i Stockholm att kunna se det spetsnaz-dykaggregat av typen IDA-71 som togs i beslag av den svenska polisen 1993 och som figurerar i P3-dokumentären. Därtill kan man se den sovjetiska skyddshjälm som hittades i en klippskreva på en mindre ö i militärt skyddsområde inte långt från Musköbasen. Plus en sovjetisk militärkarta över Stockholm – en karta som jag inte själv har i min kartsamling.
Ja just det, i Ryssland firas idag (24 oktober) spetsnaz-dagen. Alla truppslag har ju numera egna dagar.
3 kommentarer:
Självklart var även Sovjetunionen i våra vatten under 80-talet, det vore konstigt annars.
Hårsfjärden 82 var trots ubåtskommisionens tvärsäkra uttalande inte en sovjetisk operation utan en utförd av Nato.
Vatten som intresserade den ene intreserade också den andre.
Det lustiga nu är att alla lika tvärsäkert utpekar Ryssland för de förmodade kränkningarna idag utan att på något vis kunna påstå att Ryssland ens förfogar över lämpliga farkoster nu.
Den ryska östersjöflottan eller åtminstone ubåtsflottan är bara en skyffels av vad den en gång var.
Två Kilo ubåtar är allt vad som skall finnas vid Baltiysk.
Ännu en jude som hetsar mot Putin
Hej du anonyme,
Putin figurerar faktiskt inte i denna text och jag är inte jude, inte ens delvis. Det hade dock varit rätt intressant att ha en judisk förfader.
Ett tips: livet blir roligare utan hat.
Ha en bra dag,
Lars
Skicka en kommentar