tisdag 23 september 2014

VV-eliten återfick KGB:s största namn


Ryskt nyhetsinslag om VV-divisionen ODON, i slutet ses en del av dess Tigrar och andra fordon.

DN rapporterar att Vladimir Putin igår skrev under ett dekret som innebär att KGB:s största namn åter ska bäras av ett ryskt förband.

DN skriver dock inte helt korrekt om vilket förband det är som från och med igår är uppkallat efter Felix Dzerzjinskij - grundaren av den sovjetiska säkerhets- och underrättelsetjänsten Tjekan, som senare blev KGB. Förbandet tillhör inte och har aldrig tillhört polisen (som före 2011 benämndes milisen). Däremot tillhör förbandet VV, de fullt militärt utrustade inrikestrupperna. Sedan är det inte helt tydligt av artikeln att det är samma förband som fram till 1994 hette Dzerzjinskij-divisionen, ODON, som nu har återfått Dzerzjinskij i sitt fullständiga namn. Att så är fallet framgår dock både av ryska medier och inrikestruppernas egen hemsida. Intressant nog tar hemsidan upp att man även satts in utomlands, mot Finland 1939 (trots termen inrikes-). Hemsidan använder till och med det sovjetiska begreppet "vitfinnar" om de finska motståndarna - det står inte vinterkriget utan "striderna med vitfinnarna".

På svenska kan man läsa mer om den 1924 grundade ODON i Ryska elitförband. Av den framgår exempelvis att informellt så har divisionen på senare år ofta kallats för Dzerzjinskij-divisionen. Men som framgår av inrikestruppernas hemsida läggs det stort värde i att namnet nu är helt formellt tillbaka och detta har enligt samma källa skett på grund av "massiv heroism och mod, uthållighet och manlighet uppvisad av personalen i stridsverksamhet i försvar av Fäderneslandet och statliga intressen under väpnade konflikters förhållanden".

Den väldiga gamla sovjetiska statyn av Dzerzjinskij har ännu inte återfått sin placering i centrala Moskva, men flera förslag om detta har väckts och måhända sker det även till slut, i så fall sannolikt på den nationella säkerhetstjänstdagen, som firas på den gamla Tjekadagen den 20 december. Flera mindre statyer och byster av Dzerzjinskij har de senaste åren invigts på andra platser i Ryssland och Belarus (Vitryssland).

3 kommentarer:

Jan-Åge Lundman sa...

Jaa, vad ska man säga... Järn-Felix har aldrig ock kommer aldrig varit PK någonstans, möjligen med undantag av de i artikeln nämnda länderna. Även där i begränsad form.
Kommer nog inte vinna popularitetspoäng i de baltiska länderna med statyn på sin gamla plats igen. Vad blir nästa drag av ryssen? Återöppnande av diverse gulagläger i Kolyma..? Gäller att förbereda sig för nya "kunder" från nygamla områden igen?
"Happy days are here again!"

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Lars Gyllenhaal sa...

Hej "Farbror",
Tack för ditt inlägg. F.k. heter det operatsija (ryska för operation).
Mvh,
Lars