torsdag 4 juli 2013

Största slaget i Europa före 1914

Mindre än ett år efter invigningen av slaget vid Leipzigs enorma monument utbröt första världskriget.

Minnet av det största slaget i Europa före 1914 är inte särskilt stort i Sverige. Vi närmar oss dock med stormsteg dagen då det blir exakt 200 år sedan.

Det är vårt krig mot Napoleon vi talar om. Men ingenting, mig veterligen, tyder ännu på att svenska medier insett hur enormt slaget var och hur viktigt det anses vara i många av Europas länder. Tysklands främsta militärhistoriska tidskrift har givetvis slaget vid Leipzig som största aktualitet. Nog kunde vi svenskar, som också direkt deltog i slaget, ägna det åtminstone en tanke?

För aktuell info om alla händelser kring 200-årsminnet av slaget vid Leipzig, se slagets hemsida.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vaddå? Svenskar i krig? Det låter osannolikt. Riktiga krig händer inte i vårt närområde, varken nu eller inom 20 år. Har inte hänt på 200 år. NU har vi ett användbart försvar mot sannolika och omedelbara hot som istider, luftburna virus som infekterar radarstationer och talibaner. I den ordningen. Allt annat måste vara svartmålning och historieförvanskning. Människan, särskilt i vår del av Europa, har utvecklat sina stenåldersgener de senaste 200 åren. Vi är nära upphöjning till ett högre väsen nu.

Anonym sa...

Ibland några nya synvinklar. Här.