onsdag 31 juli 2013

Attackdykare, dykarfarkoster och miniubåtar

Mycket sevärd kortfilm om marina specialförband.

Upptäckte just denna enastående militära dokumentärfilm från hösten 1945 om några av pionjärerna inom marina specialförband. Jag har aldrig sett något liknande i form av rörliga bilder.

Det är viktigt att inte glömma bort i hur hög grad Italien gick före inom dessa sammanhang. Läs om Raffaele Paolucci och Raffaele Rossetti (ja, de hade samma förnamn). Dokumentärfilmen ovan har producerats av amerikanska OSS, föregångaren till CIA, med hjälp av erövrade tyska arkiv. Filmen är toppen men hade kunnat nämna en till nation med stort intresse för dessa förmågor, som satte igång med sin utveckling av marina specialförband före andra världskriget. Till detta finns anledning att återkomma.

7 kommentarer:

Anonym sa...

"Det är viktigt att inte glömma bort i hur hög grad Italien gick före inom dessa sammanhang."

Varför är det viktigt att inte glömma det? Det är naturligt att ett medelhavsland med militära ambitioner är bland de främsta, som utvecklar dykutrustning och mänskligt styrda torpeder osv. Allt som kräver en man i vattnet. Jag hävdar med bestämdhet att italienska soldater inte var fegare än andra nationers soldater, och det var mycket modiga självmordssoldater som opererade självmordstorpederna o dyl. Men Italien har inte haft en strateg värd namnet och har inte utvecklat någon framgångsrik taktik sedan Romarrikets dagar. Är det därför som det är viktigt, för att vi ska spara deras känslor?

Roger Klang

Lars Gyllenhaal sa...

Hej, viktigt för att en del antar att tyskarna var först. I själva verket fick de tyska attackdykarna (Kampfschwimmer) gå i skola hos italienarna.
Mvh, Lars

Anonym sa...

Ok, då förstår jag. Dessutom så var Napoleon från Korsika, och den ön var väl tidvis Italiensk? Men det till trots så vore det att ljuga att framhärda att italienarna förstår sig på krigföring.

Med vänlig hälsning Roger

Klart Skepp sa...

Du råkar inte ha fortsättningen? Det vore intressant att se mer om See Teufel som var en bNdgående variant av miniubåtar som vissa påstår aldrig har funnits...

Anonym sa...

Ja, den italienska försvarmaktens bok "Vunna slag i modern tid" är rätt tunn....

Å andra sidan är nationalstaten Italien inte speciellt gammal heller.

Anonym sa...

Del 2 finns på Youtube här: http://www.youtube.com/watch?v=uPdFwo0c5JA

Anonym sa...

Mycket negativt om Italien.
Alla har rätt att skoja och generalisera om nationers karaktär men man skall inte förledas att tro att Italien är en form av B-nation. I jämförelse med Sverige så har Italien en mycket större organisation med större förmågor samt att enbart volymen av personal som de har deployerat till Afghanistan och Irak kan göra vilken svensk som helst avundsjuk.

Med andra ord så har Italien åkt ifrån Sverige sedan länge när det gäller försvarsförmåga.