onsdag 5 juni 2013

Är Berndt den siste frivillige?

Svenska brigadens marsch, för de finlandsfrivilliga 1918.

Internationella brigadens marsch, för de spanienfrivilliga 1936-39.

Jag fick ett fint tips från en läsare av denna blog (tack, OH). Det finns alltså en svensk kvar i livet från den frivilligstyrka som 1934 for ner till Saar som en dåtida svensk FN-trupp. Nästa år är det 80 år sedan denna episod utspelade sig.

Att någon från Saarbataljonen ännu skulle finnas kvar hade jag ingen aning om. Berndt Enström är nog inte bara den siste från sin bataljon, jag skulle säga att han sannolikt är den siste svensk i livet från någon utlandsinsats före andra världskriget. Som ni kanske redan vet finner jag dessa insatser minst lika intressanta som striderna vid Stalingrad och Bastogne och ägnade därför flera år åt att forska i svenskarna i krigen 1914-1939. Räknar mig som väldigt lyckligt lottad som hade möjlighet att på 1980-talet träffa och intervjua flera svenska frivilliga från dessa år. Som "ljudillustration" spelar jag här ovanför marscherna för de två största frivilligkontingenterna före andra världskriget.

Ha en trevlig nationaldag förresten!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Svenska Brigadens Marsch påminner mig starkt om Roger Pontares låt "När vindarna viskar mitt namn", som vann svenska Melodifestivalen år 2000. Lyssna: http://youtu.be/yv4Zp4htd0w

Hrmn

Kapitalist sa...

Varför införa värnplikt när frivilliga soldater organiserar internationella insatser som har mycket högre relevans för vår säkerhet än vad statens byråkrater gör?

Glöm inte svenska frivilliga även i Finlands frihetskrig (mot kommunisterna, inte mot ryssarna) år 1918. Idag är attityden en helt annan med debatt om att införa förbud mot svenska s.k. "terrorister" som utbildas för befrielsekrig i Somalia.

Anonym sa...

Hej!
Jag vet en person till som var iväg på NF uppdrag. Jag antar att det inte var speciellt många sådana. Denne person är Herman Berglund Sveg. Läste i en sparad
SE? tidning ett reportage om Herman
när han iklädd sin gamla uniform
vinkar av sin son som ska iväg på FN uppdrag.
Med vänlig hälsning PM.

Anonym sa...

Till PM!

Om jag förstått det rätt så är Herman fortfarande i livet. Vet du PM om det stämmer?

Hälsningar
Zeeh

p.s
Jag hoppas att du LG har överseende med att jag ställer frågan till PM här.
d.s

Anonym sa...

Jodå! Han är i livet.

Anonym sa...

Hej Zeeh!
Jag försökte svara dig igår men det har tydligen inte gått fram.
Jodå! Herman lever fortfarande
Och jag chattade lite med hans äldste son som bekräftade det jag kommenterade.
Med vänlig hälsning PM.

Anonym sa...

Jag tycker att Svenska brigadens marsch påminner om "Visa från Utanmyra".