söndag 6 maj 2012

Norrlandsdragoner och brittiska fallskärmsjägare

Kortfilm från en norrlandsdragon på Youtube med fokus bergsplutonen vid Arméns Jägarbataljon.

Bland det absolut bästa jag sett i svensk bokväg och en ny bok som besvarar frågor om brittiska och amerikanska elitförband. Det är enligt min mening två av höjdarna i senaste numret av Pennan & Svärdet.

Norrlands dragonregemente av Wilhelm Guldbrand (red.) är enligt min bestämda åsikt i den absoluta toppen av svenska förbandshistoriska verk. Visst var föregångaren Umeås blå dragoner ett verkligt praktverk, men det har gått några år sedan den kom ut och det finns därför en hel del nytt att berätta om nutidens nordligaste svenska jägarförband.

Förutom att boken är full av givande läsning är den ovanligt välillustrerad och grafiskt tilltalande.

I samma nummer av Pennan & Svärdet finns en annan färsk bok om elitförband på svenska. Men den är skriven av en britt med gedigen bakgrund inom elitförband, Hugh McManners. Titeln är Världens främsta elitförband och boken levererar massor av stora bildreportage om dem. Jag fick exempelvis bättre koll på britternas fallskärmsjägarinsats i Sierra Leone genom denna bok. Den tar upp många aspekter av brittiska och amerikanska förband men är mindre gedigen vad gäller övriga världens elit. Det är synd men för premiepriset 98,- är det dock mycket pang för pengarna.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Many thanks for the kind mention of my book. I'm sorry it's a bit pricey, but delighted you think it gives a good bang for your buck!

Great blog too.

Best wishes,

Hugh McManners

Hajen sa...

Här kommer en ny och mysig video från Bergspluton!

http://www.youtube.com/watch?v=A0kCneipH0w