fredag 4 maj 2012

Det är TANKen som räknas

Schweiz, till ytan något mindre än Jämtlands län, har 2012 ännu två pansarbrigader. Hur dessa ser ut handlar denna färska kortfilm om.

Som Thomas Roth nyligen påpekade i DN (notisen ej online) är det TANKen som räknas. Underförstått: ska man ha ett territoriellt försvar ska man ha ett komplett sådant.

Än så länge, trots all utveckling inom flyg och pansarvärnsvapen, är nämligen stridsvagnen bäst på att ta terräng. Därav de satsningar på stridsvagnar som just nu pågår i flera länder och som jag tar upp i flera reportage i artikelserien MILITÄRT!.

Därav även arméinspektör Berndt Grundeviks Kajsa Warg-förslag som utan ytterligare anslag skulle ge armén tillbaka många av de Leoparder som nu är i malpåse.

Apropå stora katter vill jag även tipsa om artikeln "Svensk solidaritet – en papperstiger?" av Bo Hugemark.

P.S.
Ja, du såg rätt i filmklippet, Schweiz har stridsfordon 90, i en anpassad version. Liksom Leopard 2 som man nyligen låtit uppgradera till Pz 87WE.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Var i Schweiz nyligen på en längre resa och överallt finns militära anläggningar fulla med materiel och fordon. Uppställningsplatser för 100 tals moderna fordon finns vid huvud regementen och i varje större by finns ett litet förråd med några fordon.

Inga nedskärningar där inte !
Värnplikt en självklarhet !

Att sedan tågen går enligt tidtabell är en självklarhet, men det mest fantastiska är hur väl tidtabellen är koordinerad.

Anonym sa...

Jag hade nog också kunnat få tågen att gå i tid om det bara gällde Jämtland. Och kanske till och med ha ett litet mob förråd i varje by.

Lars Gyllenhaal sa...

Eh, Schweiz är LITE mer kuperat än Jämtland...