Det är den 26 oktober 2009. Om vi skulle vrida tillbaka klockan exakt 25 år så skulle det idag vara premiär för den allra första "Terminator" med Arnold Schwarzenegger och Linda Hamilton (alltid dessa Hamiltons…) i huvudrollerna.
Replikerna var få. Totalt uttalade mannen som nu är Kaliforniens guvernör bara 17 meningar i filmen.
En "lång" mening kunde bestå av fem ord.
Icke desto mindre är det "Terminator" som jag minns mest denna höst då alla förväntas blicka tillbaka på Berlinmurens fall.
Du vet, 1989-2009.
Förresten, har du tänkt på att numera är många nyutbildade soldater födda efter murens fall? Man kan få åldersnoja för mindre.
Visst var Berlinmuren viktig och dess fall ännu viktigare. Men är inte framtiden viktigare än historien? "Terminator" handlar just om framtiden, särskilt om år 2029. Och är Terminator inte egentligen en uppdaterad och smått genialisk variant av Frankensteins monster? Men det är inte bara det och att filmen nu fyller 25 år som får mig att vilja höja den till skyarna.
Skyarna – just det. Filmen kretsar mycket kring Skynet, ett datasystem med artificiell intelligens producerat för US Air Force. Systemet får ett eget medvetande och tar över världen genom bland annat terminators (cyborger). Det skedde tre saker i somras som får mig att fundera lite på hur "Terminator" påverkar nutiden. Observera att jag skriver följande både på skämt och med visst allvar – eftersom följande faktiskt har inträffat:
1. Guvernör Arnold Schwarzenegger, dvs. Mr. Terminator själv (aka "the Governator"), uttryckte i slutet av juli en tydlig längtan efter presidentposten. Den amerikanska grundlagen hindrar honom att nå den men… Han har två gånger, 2004 och 2007, av TIME utsetts vara bland de 100 mest inflytelserika människorna i världen. Nu är hans politiska popularitet inte på samma nivå som för några år sen, men å andra sidan är väl inte Obamas det heller…
2. Kommuner i Sverige (Örebro), Japan och Italien har börjat använda sig av robotar som verkligen ser ut som robotar, dvs. filmrobotar och särskilt R2-D2 i "Star Wars". Visserligen bara för städning och än så länge bara på prov. Men ändå…läs NyTekniks artikel.
3. Nu kommer vi till min favoritindikation på att verkligheten, alltså vi som nu lever, verkar härma det vi sett på bio. Vad händer i den tredje Terminatorfilmen? Jo, företaget bakom Skynet, Cyberdyne Systems, har sprängts av filmhjältarna. Men företagets utvecklingsarbete tas över av det amerikanska flygvapnet. Vad hände då för två månader sen? Jo, den 18 augusti inrättade det amerikanska flygvapnet ett nytt storförband enbart och uttryckligen för "cyber operations": Twenty-Fourth Air Force. Förbandet består idag "bara" av tre flottiljer. Men fler kommer att tillföras och det är tänkt att det just denna månad ska inrättas en cyberorganisation som ska samverka med NSA, USA:s FRA. Namnet på den nya organisationen föreslås bli United States Cyber Command, med den inte så lite filmiska förkortningen USCYBERCOM.
Observera att mitt syfte med att ta upp detta inte är varna för en upprepning av filmen i verkligheten. Det tror jag inte är särskilt möjligt - av flera skäl. Däremot tycker jag sakerna ovan är ytterst fascinerande och jag skulle önska att det i Sverige kunde föras en debatt om innebörden för Sveriges del av att krigföring på allvar flyttat in i cyberspace. I vårt närområde, mot Estland, utfördes 2007 synnerligen allvarliga cyberattacker.
Visst, cyberattackerna mot Estland har tagits upp av medierna, det var en mycket sevärd franskproducerad dokumentär på SVT om dessa attacker för några månader sen. Men jag tycker ändå att de svenska medierna hittills bara har skrapat på ytan och varit dåliga på att berätta om efterspelet, slutsatserna.
Blicka in i framtiden genom att skaffa boken Terror online (2008) med undertiteln Cyberhot och informationskrigföring. Boken har skrivits av Roland Heickerö, forskningsledatre vid FOI och Dan Larsson, infosäkerhetsexpert vid FRA. Har inte läst ut den ännu men kan lova flera godbitar utifall du har det minsta intresse för infokrig.
För den som liksom undertecknad anser att det bakom "Terminators" action finns en massa tänkvärda grejer vill jag slutligen rekommendera denna samt denna genomgång av filmen.
Metacritics sammanställning av "Terminators" gamla recensioner är ett måste för den särskilt filmintresserade. Metacritics sida innehåller också en originaltrailer för filmen som är riktigt, riktigt kul att se (först kommer en modern reklamfilm, härda ut). Trailern är väldigt fokuserad på skräckfilms- och SF-aspekterna av filmen. Det i mitt tycke mest intressanta med filmen framgår inte riktigt. Därför: se hela filmen, helst ikväll…
Hasta la vista, baby
(en replik från den andra filmen, T2, som jag dock kände var nödvändig för att avsluta dagens inlägg)
P.S.
Bilden ovan av Kaliforniens guvernör under skinnet tog jag när jag var på studiobesök i Hollywood.
2 kommentarer:
Ah, ännu en filmnörd :-)
Ryktet säger att den gode Arnold under sin tid i Hollywood gick hos talpedagog. Inte för att lära sig bättre engelska, utan för att bibehålla sin Österrikiska brytning. Terminator kan ju inte prata med en bildad engelska, som den som vardagligen pratas hemma hos Kennedyklanen.
Underbart rykte, tack!
Lars
Skicka en kommentar