måndag 17 december 2012

Sveriges nya underrättelsetjänst?

Presentation av Gavagais syn på vad som händer på internet.

Jag håller just på att skriva en ny artikel i serien MILITÄRT! om den militära framtiden i Östersjön och närmare bestämt 2015. Av en märklig slump publicerade just Försvar och Säkerhet detta högintressanta inlägg om världen efter 2014.

Ett nytt sätt att försöka analysera framtiden är att bearbeta data från internet och främst då sociala medier. Kanske har du liksom jag läst något om att vissa IT-företag varit extremt duktiga på detta och därigenom lyckats förutsäga några av de senaste valen och till och med att terrorattentat skulle inträffa, några timmar innan de inträffade. Nå, nu har Du & Co, Postens tidning till Sveriges företagare, publicerat en synnerligen läsvärd och underhållande artikel i nr 4/2012 om en av framtidsanalysbranschens spjutspetsar, svenska Gavagai.

Är Gavagai och deras hemliga IT-system Ethersource den nya svenska underrättelsetjänsten? Nja, vad Gavagai och liknande företag sysslar med är så kallad OSINT, open-source intelligence, analyser baserade på fritt tillgänglig information. Statliga underrättelsetjänster (både militära och civila) sysslar sedan urminnes tider inte bara med hemliga underlag utan även med att analysera helt öppna källor. IT-analysföretag som Gavagai har sannolikt något att lära statliga underrättelsetjänster men man bör inte glömma att de senare arbetar med en mängd metoder utöver OSINT.

I takt med att mer och mer av all mänsklig verksamhet registreras på internet ökar dock rimligen värdet av OSINT.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Många tar fel på OSI (Open Source Information) och OSINT (Open Source Intelligence). Skillnaden består i (i all korthet) att den i OSINT har informationen bearbetats, analyserats och värderats.

OSI är lätt, OSINT är inte fullt lika enkelt.

Lars Gyllenhaal sa...

Helt överens med dig om skillnaden. Till synes liten skillnad, men i själva verket stor.
Mvh,
Lars