torsdag 20 december 2012

Fiender

Västsoldater är beroende av komfort enligt denna dokumentärfilm från rysk statlig militär-TV.

Denna bloggs mest lästa inlägg i år blev "Nya signaler och Finlands rekorddyra inköp", men personligen skulle jag vilja framhålla vikten av ett annat inlägg.

Filmen "Ingen förutom oss" (som är luftlandsättningstruppernas VDV valspråk) här ovanför från statliga Zvezda-TV är 18 minuter lång men väl värd att se till slutet. Den är så att säga en uppföljare till filmen från förra vintern som visar hur VDV slår ut en lastbil tydligt märkt "US Army" och senare angriper en bas med en amerikansk flagga.

I "Ingen förutom oss" finns inte någon amerikansk flagga men fienderna som dyker upp i minibussar vid 14:25 och elimineras har automatkarbiner av amerikansk typ och efter 15:34 säger VDV-översten Dmitrij Glusjenkov: "Jag har varit i kontakt med västliga och vet att mycket hos dem hänger på underhåll och komfort. Om alla dessa fördelar tas ifrån dem och deras ledning paralyseras, kan den armégeneral som angriper framifrån slå ut [dem] lättare".

Notera även hur "den gamle mannen" på vägen agerar.

Om du klickar i högra hörnet intill filmskärmen så blir bilden större och du kan klicka på ikonen "captions" och se engelsk översättning. Så vitt jag kan förstå måste översättningen vara gjord av någon på Zvezda eftersom filmen du ser ligger ute på Zvezdas egen Youtube-kanal. Jag har vid min översättning ovan inte utgått från den engelska texten utan den talade ryskan.

Kamouflageintresserade kan notera vad det är för mönster man ser här ovan i stillbilden, genom Camopedia.

P.S.
I eftertexterna står det att spetsnaz-personal finns med i filmen. Termen spetsnaz är dock oklar sedan Sovjets fall och innebär en rad olika specialförband. Vilka som avses framgår inte av eftertexterna men gissningsvis tillhör spetsnazpersonalen i filmen VDV:s eget spetsnaz. För övrigt lite kul att filmen avslutas med några s.k. bloopers.

2 kommentarer:

Patrick Sellman sa...

Ville bara tacka för det arbete du lägger ner. Alltid lika trevligt med människor som går in för något med sådan passion som du gör.

Tack och en riktigt God Jul!

Lars Gyllenhaal sa...

Tack Patrick! Önskar dig en inte mindre God jul!