söndag 23 december 2012

Elitförbandens julafton

Reportage från Bundeswehr om hur en tysk rekstyrka i veckan överfördes till Turkiet.

Signalerna om utländska elitförband i högsta beredskap för att gå in i Syrien blir allt fler. Kommer elitförband från USA, Ryssland, Israel och Frankrike att samarbeta på syrisk mark för att säkra kemiska vapen?

I veckan kom Tysklands rekstyrka på plats i Turkiet vid gränsen mot Syrien. Styrkans huvuduppdrag är att förbereda inför ankomsten av de Patriot-robotar som Tyskland och Nederländerna under januari tänker utplacera vid gränsen. De flesta i rekstyrkan är sannolikt luftvärnsofficerare men man kan även anta att några är specialister på särskild inhämtning och närskydd.

Även svensk press rapporterade i tisdags om att ryska luftburna styrkor står beredda för uppdrag i Syrien men enligt vad jag kunnat se har det senaste dygnets rapportering i tysk press om både franska och amerikanska elitförband i högsta beredskap på Syriens gräns ännu inte nått svenska medier. Troligtvis är det som tyska Focus påstår, att Främlingslegionen, med dess många arabisktalande, är ett viktigt verktyg för Frankrike i det aktuella området. Israels specialförband Sayeret Matkal (Israel har flera SF, Sayeret Matkal kan vara det främsta) har mycket sannolikt redan varit inne i Syrien sedan en tid.

Dagens ord från Israels permiärminister och denna arabiska nyhet antyder även att morgondagen, julafton, blir allt annat än ledig och lugn för en rad elitförband.

Kommer ryska och andra utländska elitförband att samarbeta i syfte att tillsammans ta över de "en eller två centrallager" av syriska kemvapen som Rysslands utrikesminister igår talade om? Eller blir det en kapplöpning som i Kosovo 1999? De ryska VDV-trupper som då kom före en brittisk styrka fick sedermera en särskiljd medalj för sin insats.

1 kommentar:

Anonym sa...

http://cornucopia.cornubot.se/2012/12/ryssland-tar-kontroll-over-syriens.html