tisdag 4 december 2012

Finlands kommande armé

Så här ser det ut idag vid det finska raketartilleriet. Notera den totala mängden ord som yttras i filmen.

Hur kommer Finlands armé att se ut 2015 och vilket stridssätt kommer den att ha? Vilket är det viktigaste inslaget i Finlands försvarssystem enligt senaste uttalandet av Finlands ÖB?

En av de nya grundtankarna är uppenbarligen att Finlands armé om några få år ska fokusera mindre på att försvara terräng och mer på att tillfoga en motståndare förluster.

Vad i det finska systemet är då viktigast? Finlands ÖB, på finlandssvenska kommendören för försvarsmakten, general Ari Puheloinen, uttalade nyligen att värnpliktssystemet fortsatt är "det viktigaste inslaget i Finlands försvarssystem". Väl att märka på grund av både "ekonomiska och militära faktorer". Vid samma tillfälle framförde general Puheloinen "ett förslag om en tidsbunden skattesänkning av inkomster i arbetslivet strax efter militärtjänstgöringen samt att beväringstiden kunde medräknas till den arbetstid som ligger till grund för pensionen."

Värt att notera är att man även fortsätter utveckla landskapstrupperna, som är Finlands motsvarighet till hemvärn och som blev helt uppställt så sent som 2010 (Finland fick under sovjetisk tid inte ha en hemvärnsorganisation). Rätt intressant är också att man i landskapstrupperna har årliga fältduglighetsprov för de deltagande personerna. Jag skriver mer om Nordens olika hemvärn i artikelserien MILITÄRT!

2 kommentarer:

Johan J sa...

Sverige är inte Finland, på gott och ont. I vissa fall är det onda riktigt illa.

adde sa...

spoileralert !










ordet är "tulta" = eld