söndag 14 mars 2010

Spionen på FRA

Jag tippar att det här blir en av de mest läsvärda svenska spänningsromanerna någonsin: Spionen på FRA av den tidigare kustjägaren och Viggen-piloten med mera Anders Jallai. Om det även är den hittills mest välskrivna och realistiska svenska spänningsromanen ska jag låta vara osagt eftersom jag ännu bara börjat läsa mitt recensionsexemplar. Men vibbarna är goda.

Anders Jallai är inte känd som skribent, Spionen på FRA är hans första bok. Däremot har du nog sett hans namn i samband med att man hittade den sovjetiska ubåten S7 på svenskt vatten 1998 och det försvunna svenska Catalinaplanet 2003. Jallai var nämligen huvudansvarig för dessa projekt. För sin avgörande insats för att lokalisera den försvunna svenska DC-3:an belönades Jallai med H.M. Konungens guldmedalj och utsågs till Årets Projektledare av Svenska Projektakademin.

Mycket kort sagt kretsar Spionen på FRA kring ubåtskränkningarna, Estonias förlisning och spioner inom svensk underrättelsetjänst.

Det som särskilt gjort intryck på mig hittills är följande passus i förordet: "De tvåhundra personer jag fört samtal med i samband med mina efterforskningar och inför denna bok har arbetat inom Säkerhetspolisen, FRA, Must, KSI, SSI, IB, T-kontoret [...]". Sedan följer ytterligare tjugosex myndigheters namn inklusive flera utländska.

Detta plus att samtliga kursiverade avsnitt i boken ska vara tagna ur autentiska dokument borgar för att boken är något utöver det vanliga.

Här är bokens Youtube-trailer:Här är författarens trevliga hemsida.

Min recension av boken publiceras efter 7 april, första recensionsdag är 8 april. Var den kommer att publiceras vet jag inte.

Jag vill understryka att jag varken känner författaren (har inte ens träffat honom) eller får något betalt för att skriva detta. Överhuvudtaget är mitt bloggande oavlönat.

5 kommentarer:

Jonathan Rieder Lundkvist sa...

Tack för tipset!

Jag hoppas att denna bok ser till att bli bättre än den hysteriskt dåliga clancy-ripoffen Madame Terror.

Thomas Karlsson sa...

..Bokens huvudperson Anton Modin får ett oväntat tips om att en utbrytargrupp inom den svenska marinen på 80-talet sänkt en fientlig ubåt på svenskt vatten i den norra skärgården. Anton Modin kan inte släppa denna heta potatis. Han börjar söka efter fakta och spår av händelsen. All information är kvalificerat hemlig märker han snart. ...

Låter som härlig läsupplevelse!

chefsingenjören sa...

Intressant. När jag läste Björn Hagbergs bok om bärgningen av DC-3:an så fick man det intrycket att Anders var envis som en mulåsna. Om han har använt denna envishet till att gräva fram en del fakta att bygga sin bok på så kan det vara intressant läsning.

Nattvandraren sa...

Jag läste första kapitlet och kan bara tycka synd om författaren. Synd att han inte kan författaryrket nu när han skaffat så mycket bakgrundsinformation. Fast å andra sidan var GW riktigt medioker i början, och det gjordes film, bra film, på böckerna ändå...

Jonas sa...

Har läst boken och måste säga att det är en av de sämst skrivna böckerna i tryck. Författaren kan nog sitt ämne men språket påminner om sämre massproducerade ungdomsromaner. Jag håller med nattvandraren. När man läser den här typen av böcker så inser man att författare är ett yrke som kräver utbilding och övning.