torsdag 25 mars 2010

Ryska fallskärmstrupper världsledande

Ryska fallskärmstrupper genomförde idag en dramatisk förevisning med nya inslag inför många utländska militärattachér och den ryska journalistkåren.

Flera nya typer av pansarfordon fälldes idag med fallskärm av den 76. luftlandsättningsdivisionen från Pskov. Förutom stridsfordonen BMD-2 och BMD-4 fälldes även en stridsvagn, en Sprut-SD som infördes 2007. Den har svagt skydd för viktens skull, 18 ton, men huvudbeväpningen är en 125 mm stridsvagnskanon. För första gången någonsin fälldes idag modellen BMD-2 med besättning inuti fordonet i tre av de totalt fjorton fordon som släpptes. BMD-2 har tidigare bara släppts separat, utan besättningar. Därmed blev det möjligt att komma i ställning på fyra minuter efter att man tagit mark.

Bedriften visades ikväll i rysk teves viktigaste nyhetsprogram och kan ses här.

Rysslands röst har det här bildreportaget av händelsen.

I den här artikeln understryker chefen för de ryska luftlandsättningstrupperna generallöjtnant Vladimir Sjamanov att Ryssland ännu är ensamt om att ha pansarfordon som kan fallskärmsfällas med besättningarna inuti och att man nu utvecklat denna konst ytterligare genom nya fallskärms- och fordonstyper.

Enligt de ryska medieuppgifterna fungerade förevisningen perfekt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Lite historisk kuriosa; ryssarna var även de som först satte upp fallskärmsförband på 30-talet. Vapengrenens ställning tycks således ännu vara stark.