måndag 29 mars 2010

Medvedevs NJET om Arktis

Idag träffas Rysslands och USA:s utrikesministrar för att prata specifikt om Arktis, tillsammans med företrädare för Norge, Danmark och Kanada. Om detta är det dock väldigt tyst i svenska medier.

"Begränsningar av Rysslands tillgång till Arktisfyndigheter är oacceptabelt". Det sade president Medvedev inför för det ryska nationella säkerhetsrådet för två veckor sen. Detta tydliga njet (nej) har dock mig veterligen ännu inte rapporterats av några svenska medier.

I Kanada publicerades och kommenterades Medvedevs ord desto mer. Det blev nästan femhundra kommentarer på denna CBC-artikel om Medvedevs arktiska markering. I Norge kände man sig tydligen också träffade.

Ifjol påminde det ryska försvarsministeriet om att Sverige ingår i det arktiska området. Ingen större svensk mediaredaktion ansåg dock detta vara värt att nämna. Det svenska mediala ointresset för säkerhetspolitiken i Arktis manifesteras idag av att än så länge är det bara en svensk tidning, märkligt nog i sydligaste Sverige, som hittills tagit upp det nu inledda arktiska toppmötet. Jag kan dock rekommendera den artikeln liksom följande rykande färska inlägg av en annan svensk bloggare.

Härom dagen vidarebefordrade jag en uppgift från CBC, Kanadas BBC, att svenska diplomater ska vara med på Arktistoppmötet. Att döma av de senaste kanadensiska artiklarna är dock den uppgiften antingen fel eller så deltar någon från Sverige men inte på toppnivå utan bara som observatör.

F.ö. missade jag dessa den här och den här artikeln om det militära läget i Arktis ur kanadensisk synvinkel. Den ryska fallskärmsövningen över Nordpolen i april lär uppenbarligen komma att uppmärksammas stort i Kanada.

Härom dagen publicerades i Kanada denna undersökning om användningen av militära styrkeuppvisningar i Arktis. Det verkar alltså som om halva Kanada gärna skulle se mer sånt.

Inga kommentarer: